Ruim tweederde (68%) van de mensen vindt dat de politie onvoldoende aanwezig is op straat. Dat blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag onder 27.000 mensen. Opvallend is dat juist de mensen op het platteland de politie in hun eigen buurt meer missen dan de inwoners van de vier grootste steden. 

Een ondervraagde zegt: "Wij hebben één wijkagent voor drie dorpen, de aanrijtijd is lang en een politieauto is hier zeldzaam." Ruim de helft (57%) geeft aan vertrouwen in de politie te hebben en het Korps krijgt gemiddeld het cijfer 6.

KIJK & LEES OOK:

Meest veilig op het platteland

Toch geven de meeste deelnemers (89%) aan zich wel redelijk veilig tot veilig te voelen in hun eigen buurt. Deelnemers op het platteland voelen zich het meest veilig (97%), vooral als je ze afzet tegen inwoners van de vier grootste steden (76%). 

Touwtje niet in de brievenbus

Jan Terlouw opende eerder een discussie over 'het touwtje in de brievenbus'. Slechts een kwart (24%) staat open voor dit principe. De grootste vindt echter 'het touwtje' anno 2018 te onveilig: "Dat hadden wij vroeger (rond 1950) thuis ook, gewoon aan de straat. Ik zou dat nu echt niet meer doen. Onveiligheid."

Een derde heeft 'wapen' in huis
Een derde van de ondervraagden (34%) geeft aan een voorwerp in de slaapkamer of in huis te hebben, bewust om zich te kunnen verdedigen tegen inbrekers. Veelgenoemd zijn hockeysticks en honkbalknuppels, maar deelnemers hebben bijvoorbeeld ook ijzeren staven of een spuitbus met haarlak of pepperspray naast hun bed liggen. Soms zijn ze ook creatiever: "Ik heb oude borden naast me liggen om naar beneden te gooien zodat er herrie ontstaat.”

Rapport Veiligheid in de buurt