Pillen die op zijn, prijzen van medicijnen die door het plafond schieten en patiënten die constant moeten wisselen van hun pillendoosje. Patiëntenfederatie Nederland start een grote campagne met de leus 'stop de pillenchaos'.

De helft van de mensen krijgt "nee" te horen bij de apotheek, omdat ze niet meer leverbaar zijn, zo blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland.

En dat is een groot probleem, vindt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie:"Het brengt de gezondheid van mensen in gevaar en tast de kwaliteit van hun leven aan. Dit soort problemen mogen nooit ten koste gaan van de eindgebruiker."

Wisselen van medicatie

Frans Verschuren lijdt aan de ziekte van Parkinson, en heeft dit aan den lijve ondervonden. Een van de symptomen van zijn ziekte is dat zijn lijf soms in de "freeze stand" kan komen. Dat bekent dat zijn hele lichaam dan blokkeert. "Bij de juiste medicatie kunnen die klachten een uur aanhouden en kan ik de rest van mijn leven er een beetje omheen plannen."

Vorig jaar moest Frans echter plotseling wisselen van medicatie. Hem werd verzekerd dat de pillen dezelfde werking zouden hebben, maar dat bleek niet waar. "De momenten waarbij mijn lijf weigerde duurden veel langer. Soms zelfs wel drie achter elkaar. Hierdoor kon ik heel veel normale dagelijkse dingen niet meer doen."

Schreeuwen om de juiste medicijnen

Ook Tineke den Boer heeft vaak last gehad van wisselingen met haar medicatie.Door een hernia moet zij opiaten slikken.

"Als ik andere merken medicijnen krijg met andere hulpstoffen heb ik veel meer klachten. Het is dat ik mijn pijn niet even een dag aan de minister van Volksgezondheid kan geven, maar hij zou schreeuwen om de juiste medicijnen."

Snel oplossingen

De Patiëntenfederatie wil snel oplossingen. Zo zouden fabrikanten en groothandels grotere voorraden moeten aanhouden, zodat periodes waarin de productie stilvalt overbrugt kunnen worden.

Ook zouden apothekers een basisvoorraad van veelgebruikte medicijnen kunnen aanleggen. Verder wil de Patiëntenfederatie dat overheid, fabrikanten, zorgverzekeraars, apothekers en patiënten met elkaar in gesprek gaan.

Lees ook

audio-play
Pillen die op zijn, torenhoge prijzen van medicijnen en patiënten die constant moeten wisselen van hun pillendoosje. Patiëntenfederatie Nederland vindt het tijd voor actie en start een grote campagne met de leus "stop de pillenchaos."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.