Elke zes maanden een ander doosje met weer een andere kleur pillen. Het is de frustratie van heel veel patiënten. Hun zorgverzekeraar wil dat ze hun dure merkmedicijn vervangen door een goedkope variant. Goed voor de betaalbaarheid van de zorg. 

Maar er zijn patiënten bij wie de nieuwe medicijnen niet aanslaan en die last hebben van bijwerkingen. Patiëntenfederatie NPCF deed onderzoek naar medicijnervaringen en komt vandaag met de conclusies. De helft van de patiënten geeft aan problemen te ondervinden door hun goedkopere medicijnen. 

Zoals meneer Bos uit onze reportage. Hij heeft last van hartritmestoornissen en slikt daarvoor al jaren een duur merkmedicijn. Ook hij moest aan een goedkoper middel. Dat werkte niet zoals hij was gewend dus belandde hij op de hartbewaking. Ook spreken we met Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. Volgens hem moet er meer onderzoek komen naar de beleving van de werking van medicijnen en de daadwerkelijke klachten die mensen ervaren.  

Lees hier meer over het onderzoek van de patientenfederatie.