Hij werd weleens de 'Bokito van de polder' genoemd. Hans de Boer kon als voorman van de werkgevers behoorlijk tegen schenen schoppen en boos zijn. De Boer: "Mensen hebben ook recht op je boosheid, dus als je de pest erin hebt moet je dat kunnen zeggen."

Het was even wennen toen Hans de Boer in 2014 het stokje van Bernard Wientjes overnam als voorzitter van VNO-NCW. Binnen een jaar had hij de vakbonden al tegen zich toen hij in een interview in de Volkskrant het grootste deel van de mensen in de bijstand 'labbekakken' noemde.

Diplomatieke kwaliteiten

Eind 2019 nodigde EenVandaag Hans de Boer uit voor een uitgebreid interview. Om terug te kijken op zijn laatste jaar als voorzitter van de werkgeversorganisatie. Over zijn stijl zegt hij: "Ik ben niet aangenomen vanwege mijn diplomatieke kwaliteiten. Maar hopelijk wel vanwege mijn scherpe inzicht, mijn ronde bewoordingen en mijn eerlijke inborst."

audio-play
Het was voor hem een jaar waarin 'de polder' zich bewees; voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW Hans de Boer blikt terug op 2019. Met het pensioenakkoord was hij blij. Maar hij had er de pest in toen de PFAS- en stikstofdiscussie losbarstte.

Door zijn vlotte tong kwam De Boer vaker over als een actievoerder of straatvechter dan een man van de polder. In zijn tijd als voorzitter bij VNO-NCW kreeg hij te maken met de discussie over de dividendbelasting, de overnamegevechten rond Unilever en AkzoNobel en maakte hij zich boos over de uitspraak van premier Rutte dat werkgevers de lonen moesten verhogen. Maar zoals hij zelf zei: na zijn boosheid was hij ook 'weer snel goed'.

Een stakende werkgeversvoorzitter

Als eerste werkgeversvoorzitter leidde hij oktober 2019 een staking toen de bouw stil kwam te liggen door het stikstofbeleid. De Boer: "Over PFAS en stikstof was ik echt boos. En terecht ook. Belachelijk dat hardwerkende Nederlanders via dat ondoordachte beleid zo in de problemen worden gebracht."

Hij vindt het jammer hoe de politiek een steek heeft laten vallen in het milieubeleid. "Ik ben een man van natuur, milieu en ook klimaat. Ik had graag gezien dat we er met zijn allen in waren geslaagd om er iets van te maken, dat we met zijn allen voelden, we moeten hier ons best voor doen. Op zo'n manier dat iedereen eraan wilde werken."

Zorgen

In 2019 zag De Boer een land waarin ook veel andere mensen boos waren. Het was het jaar van veel protesten. Voor hogere lonen in de zorg en onderwijs, voor een strenger klimaatbeleid of tegen stikstofmaatregelen. Toen het kabinet besloot dat de maximum snelheid omlaag moest naar 100 kilometer om de bouw weer op te kunnen starten sprak hij zich niet meteen uit.

Wel uitte hij zijn zorgen over die beslissing: "Iedereen voelt aan in dit land dat die 100 niet echt bijdraagt aan de oplossing van het probleem. De mensen voelen aan: dit is een politieke oplossing. Daar moet Den Haag mee oppassen, want dat leidt ertoe dat mensen zich afkeren van de normale politiek. Dan wordt men halsstarrig."

Pensioenakkoord

Trots was hij op het gesloten pensioenakkoord: "Daarmee heeft de polder zich bewezen. Wij hebben stabiliteit gebracht in een tijd dat het politiek steeds instabieler werd. Pensioenakkoord, geen kortingen. Dat moeten mensen weten. Dat hebben ze te danken aan de vakbeweging en de werkgevers."

Zelf ging hij in september 2020 met pensioen als voorzitter van VNO-NCW. "Mijn vrouw heeft gezegd: zodra je je gaat bemoeien met het kruidenrekje dan donder ik je de deur uit."

Pensioen

De Boer hield van honden en twijfelde na het overlijden van zijn laatste hond of er weer een moest komen. "Mijn vrouw en ik hebben zo één keer per week een kleine discussie over of we er weer één nemen. Als ik met pensioen ben wordt het misschien weer tijd."

Hans de Boer overleed vier maanden nadat hij de voorzittersrol had neergelegd aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij is 66 jaar geworden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.