Omdat het voor ouderen vaak moeilijker is om op pad te gaan, rijdt agent Monique hen rond in een elektrisch wagentje. Daar worden ze niet alleen mobieler, maar ook socialer van. "Ik hoef niet meer eenzaam te zijn", zegt vaste passagier Benny.

"Ik ga naar een heel klein winkelcentrum in de bewoonde wereld." Breedlachend zit Benny Asfazadour-Boitelle in de kleine auto, haar rollator achterop. Ze gaat al sinds de eerste dag met de zogenaamde Buurtmobi; deze elektrische shuttle rijdt ouderen korte stukjes binnen de wijk Kerkelanden in Hilversum. "Ik was zo blij na die eerste keer. Nu ga ik zeker twee keer in de week." Asfazadour-Boitelle kan dankzij de Buurtmobi makkelijk naar de kapper, de dokter of het winkelcentrum.

Vrijwilligster Monique Gijsman (midden), Benny Asfazadour-Boitelle (links) en Truus Streefkerk (rechts) in het winkelcentrum.

'Anders zit ik daarboven in het bejaardenhuis'

De Buurtmobi is belangrijk geworden voor inwoners van Kerkelanden. In de eerste 5 maanden werden al 1000 ritjes gereden. "Zonder dit was ik gehandicapt", zegt Asfazadour-Boitelle. Truus Streefkerk, die ook veel ritjes met het elektrische wagentje maakte, herkent dit. "Anders zit ik daarboven in het bejaardenhuis en drink ik koffie op m'n kamer. Nu ben ik het huis uit." Er wordt nu veel koffie gedronken in het winkelcentrum, vaak met een van de vijftien vrijwilligers.

Volgens initiatiefnemer Monique Gijsman zit de oplossing in kleine dingen. "Ik had gister een mevrouw die zei: ik heb al 20 jaar niet in een auto gezeten. Dan zie je dat gezicht en hoe ze weer met haar rollator naar boven loopt en dan denk je: dat ik met zoiets kleins iemand zo blij heb kunnen maken."

info

Eenzaamheid onder ouderen

Immobiliteit leidt vaak tot eenzaamheid, en eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem. Volgens het Ouderenfonds voelt 44 procent van de 65-plussers zich eenzaam. Bij 75 jaar stijgt dit naar 53 procent en van de 85-plussers zegt maar liefst 63 procent zich eenzaam te voelen. Eenzaamheid kan leiden tot gezondheidsproblemen: het verhoogt de bloeddruk, het stressniveau en de kans op depressie.

Luisteren

Ogen en oren in de wijk

Politieagent Monique Gijsman liet zich inspireren door de buurtmobiel die al een aantal jaren rondrijdt in Utrecht. "Ik dacht: dat is eigenlijk wel iets voor hier in de wijk, want er wonen heel veel ouderen en er zijn meerdere zorginstellingen." Ze ziet hoe de vrijwilligers een band opbouwen met de ouderen, die hierdoor weer buiten komen. "Nu komen ze beneden en doen een boodschapje met de vrijwilligers."

De rol die Stichting Buurtmobiliteit Kerkelanden in de buurt speelt gaat verder dan het weer mobiel maken van ouderen. "We zijn ook de ogen en oren voor in de wijk", legt Gijsman uit. "We kunnen verwaarlozing tegenkomen of mensen die eigenlijk toch niet zelfstandig kunnen wonen. We zien bijvoorbeeld mensen die de hele week dezelfde kleding dragen of vergeten om het gas uit te zetten. Dat soort dingen geven we door aan een meldpunt." Vervolgens leveren professionals de nodige hulp.

Burgemeester Pieter Broertjes voor de nieuwe Buurtmobi

Flinke donaties

Onder andere de gemeente Hilversum deed flinke donaties aan Stichting Buurtmobiliteit Kerkelanden, hierdoor konden de ritjes gratis blijven. De geleende shuttle wordt nu vervangen door een eigen wagen. De vraag is of het initiatief op deze manier geen concurrent wordt van de WMO-taxi. Burgemeester Pieter Broertjes denkt van niet. "De WMO is vaak ingewikkeld en loopt niet altijd even soepel." De Buurtmobi is er voor korte, snelle ritjes.

Ook buurtbewoners voelen zich geroepen om te doneren. De gebroeders Nijman, die hun bloemenwinkel dit jaar sluiten, besloten het geld dat zij beschikbaar hadden gesteld om een feest te geven te schenken aan de stichting, waardoor binnenkort een tweede shuttle kan gaan rijden.

'Zo simpel is het'

"Er zijn nu zelfs wachtrijen." Broertjes hoopt dat meer buurten in Hilversum dit initiatief gaan overnemen. "In de politiek wordt er veel over gesproken: hoe ga je die eenzaamheid nou te lijf? Nou, door die mobiliteit terug te geven," zegt hij. "Zo simpel is het. Je ziet hoe een enorm succes dit is. Mensen zijn meteen enthousiast als ze weer in dat karretje gaan."

Mevrouw Asfazadour-Boitelle en mevrouw Streefkerk hebben hun volgende ritjes alvast ingepland, want totdat de nieuwe shuttle gaat rijden, moeten ze er vroeg bij zijn. Steeds meer ouderen ontdekken de nieuwe taxi. Asfazadour-Boitelle ziet dat ouderen er ook socialer door worden. "Nu hebben we niet alleen uitjes met de Buurtmobi, maar gaan we ook 's middags beneden thee drinken."

audio-play
Tv-reportage: Een ritje met de Buurtmobi haalt ouderen uit hun isolement.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.