De omstreden Haagse imam Fawaz Jneid staat vandaag opnieuw voor de rechter vanwege een geschil met de gemeente Den Haag. Volgens het gemeentebestuur gebruikt Fawaz zijn islamistische boekwinkel in de probleemwijk Transvaalkwartier als dekmantel voor een illegale moskee. Ook zou hij daar een radicale boodschappen verkondigen aan zijn volgelingen.
Sheikh Fawaz Jneid is omstreden, heeft radicale ideeën en fanatieke volgelingen. Burgemeester Pauline Krikke wil zijn extreme gedachtengoed niet in haar stad. "De gemeente Den Haag haalt al vijftien jaar lang alles uit de kast om hem het zwijgen op te leggen. Tevergeefs helaas. Fawaz blijft gewoon doorgaan met preken. Is het niet in een moskee dan wel in een boekwinkel of op Facebook of Youtube." Vandaag een nieuw hoofdstuk in de al jaren slepende ruzie tussen Den Haag en Fawaz. Het kort geding gaat over de islamitische boekwinkel van de stichting Qanitoen. Tegen de afspraak in gebruikt Fawaz de winkel om in te preken en te bidden. Het is een illegale moskee, zegt de gemeente en dat mag niet volgens het erfpachtcontract.
Op het Haagse stadhuis weten ze zich geen raad met de radicale imam Fawaz Jneid. CDA-raadslid Danielle Koster is al jaren bezig om Fawaz weg te krijgen, uit de stad. Zij houdt Fawaz verantwoordelijk voor het ophitsen van moslimjongeren in de Haagse As Soennah moskee waar hij jarenlang preekte. Fawaz zou extreme gedachten in de hoofden van moslimjongeren planten en die jongeren vertrokken vervolgens naar Syrie voor de gewapende jihad.
Gebiedsverbod
Inmiddels heeft Fawaz een gebiedsverbod opgelegd gekregen van de minister van Justitie. Fawaz mag zich niet meer vertonen in de Haagse wijk Transvaalkwartier en de naastgelegen Schilderwijk. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is Fawaz een gevaar voor de nationale veiligheid. Fawaz gaat in beroep tegen het gebiedsverbod.
De internationale politieke moslimpartij Hizb ut-Tahrir denkt ook dat het gebiedsverbod voor Fawaz veel te ver gaat. "De rechten van moslims worden steeds verder ingeperkt en ik wil dat de moslimgemeenschap hiertegen gaat ageren", aldus woordvoerder Okay Pala.
Ook auteur en journalist Maarten Zeegers zet kritische kanttekeningen bij de manier waarop de overheid Fawaz aanpakt. Hij noemt het een heksenjacht. "Als je Fawaz aanpakt moet je ook 15 tot 20 andere salafistsiche geestelijken in Den Haag aanpakken." Zeegers kent Fawaz en bezocht zijn preken. Hij deed dat voor zijn boek: Ik was een van hen. Zeegers ging drie jaar undercover bij moslims in de het Haagse Transvaalkwartier. Voor het eerst gaat hij terug naar Transvaalkwartier en de moskee waar hij vaak kwam.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.