De nieuwstrend gaat vandaag over imam Jneid Fawaz - misschien wel de bekendste zogenoemde 'haatimam’ van Nederland. Volgens de Telegraaf zou hij een boekhandel in Den Haag gebruiken als soort moskee. Terwijl dat uitdrukkelijk verboden is. 

En nu zijn de omwonenden boos. Ook op sociale media reageren mensen woedend. Omwonenden boos, en ook op sociale media wordt woedend gereageerd.

Het verhaal is dat hij nu actief is vanuit een boekhandel in Den Haag. Buurtbewoners zien mannen met kleedjes in en uit de winkel lopen, alsof het een soort gebedshuis is geworden. 

Sinds Fawaz jaren geleden ontslagen werd bij de salafistische As-Soenah moskee, probeert hij op allerlei manieren zijn volgens te bereiken. De gemeente Den Haag wist dat tot nu toe te voorkomen.

Juridische stappen

Burgemeester Pauline Krikke noemt de situatie "ongewenst" en overweegt juridische stappen. De PVV heeft inmiddels Kamervragen aangekondigd. Arnoud van Doorn, van de Islamitische partij Partij van de Eenheid, zegt daarentegen via Twitter dat het niet gaat om een moskee. Hij zegt dat de vrijheid van religie en vereniging dit soort dingen toestaat.

Op sociale media vragen mensen zich af waarom deze man niet gewoon gedeporteerd wordt. Dat gebeurde in België vorig jaar ook: imam Alami abu Hamzu werd toen het land uitgezet. Een andere radicale imam moest eerder Engeland verlaten. 

Hier ligt dat moeilijker. De politiek sprak in 2006 ook al eens over de mogelijke deportatie van Fawaz, maar toen bleek hij al tien jaar een Nederlands paspoort te hebben. Deporteren ging daarom niet.