Radicale prediker Fawaz Jneid heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb bestempeld als 'afvallige moslim' en 'vijand van de Islam'. Dit blijkt volgens de Telegraaf uit een vertaling van de Arabische preek van de imam, door een beëdigde tolk. De omstreden imam zelf ontkent dat hij de burgervader van Rotterdam ‘afvallig’ heeft genoemd.

In het filmpje van januari zegt Fawaz Jneid volgens de vertaling dat Aboutaleb met zijn partij moslims bestrijdt, islamitische scholen verbiedt en tegen moskeeën is. Maar ook dat het handelen van de burgemeester bij de diplomatieke rel met Turkije een voorbeeld is van ‘absolute politieke domheid.’ Daarnaast vindt Jneid dat de burgemeester heeft verzuimd, door zich niet uit te spreken tegen de Deense cartoons van profeet Mohammed.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het beeldmateriaal van de preek bestudeerd en zag reden om de preker mee te nemen in de dreigingsanalyse. Dit omdat de uitspraken mogelijk kunnen aanzetten tot eigenrichting. “Deze en andere uitlatingen zijn de reden dat minister Grapperhaus van Justitie het gebiedsverbod van Fawaz in februari met een half jaar heeft verlengd”, verklaart een woordvoerder tegen De Telegraaf.

Fawaz Jneid ontkent de uitspraken

De imam heeft een gebiedsverbod in de Haagse wijk Transvaal en de naastgelegen Schilderswijk. Vanwege het verbod gebruikt Jneid Facebook om zijn volgers te bereiken. En dus ook om de uitspraken te ontkennen. “De beschuldigingen aan mijn adres zijn vals en zijn puur bedoeld om mij nog meer in diskrediet te brengen”, schrijft hij. “De reputatie van de imams, met name de salafistische imams, wordt in het gedrang gebracht.”

Het is niet de eerste keer dat Fawaz Jneid zich beledigend uit. Zo vervloekte hij eerder al Theo van Gogh en Ayaan Hirschi Ali in zijn preken, raakte hij in conflict met Ahmed Marcouch en werd hij weggestuurd bij de As Soenah moskee.

LEES & KIJK OOK

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.