De gedachte was altijd dat rokers goed waren voor de economie: ze betalen een berg accijns en worden minder oud. Dat laatste scheelt weer geld in de kosten van de gezondheidszorg. Maar niets blijkt minder waar, blijkt nu uit onderzoek.
Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, het RIVM en het Trimbos Instituut hebben, in opdracht van KWF Kankerbestrijding, uitgerekend wat antirookmaatregelen opleveren en kosten.
Wanneer het aantal antirookcampganes wordt opgevoerd en de accijnzen ongemoeid wordt gelaten zullen er in 2050 ruim 7 procent minder rokers zijn in Nederland. Het rijk zal dan ook minder accijns ontvangen maar toch zal de economie er in 2050 met zo’n 194 miljoen euro op vooruit gaan, aldus het onderzoek.
Wanneer er wél een stijging is van de tabakstaks, met jaarlijks 5 procent, zal het aantal rokers fors afnemen. Er zullen dan 2,5 miljoen rokende Nederlanders minder zijn dan nu het geval is. Dat betekent ook dat een pakje sigaretten in 2050 dan zo’n 23 euro kost.
In het Algemeen Dagblad zegt het KWF Kankerbestrijding blij te zijn met de resultaten van het onderzoek. De fabel dat rokers goed zijn voor de economie wordt ontkracht: “Dit bewijst dat tabaksontmoedigende scenario’s de gezondheid bevorderen en tegelijk financieel aan de samenleving bijdragen,” zegt KWF-directeur Michel Rudolphie.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.