De burgemeester van Almelo schaart zich vandaag achter een oproep van de politie in zijn gemeente.
Gisteren verongelukte in die stad een 16-jarige fietser. En nu blijkt dat er beelden zijn gemaakt van het ongeluk en het slachtoffer. Die beelden werden gedeeld op sociale media en politie deed daarom vanochtend deze oproep via Facebook:
Wij verzoeken iedereen MET KLEM te stoppen met het delen van deze filmpjes en de beelden te verwijderen!!! Mensen realiseren zich mogelijk niet wat deze beelden met de nabestaanden van het slachtoffer kunnen doen.
De zorg van de politie en de burgemeester wordt op sociale media breed gedeeld door ouders. Op Facebook staan veel reacties van verontruste ouders die vertellen dat hun kinderen deze beelden toegestuurd krijgen. En dat gebeurt dan niet per se openbaar via Facebook, maar bijvoorbeeld in chatgroepen op WhatsApp.
Is deze verspreiding wel te voorkomen? Er wordt bijvoorbeeld voorgesteld om juridische maatregelen te nemen. Maar hoe moeten die eruit zien? In China heeft de overheid al regels ingevoerd om het plaatsen van beelden op sociale media te beperken. Maar dat is eerder overheidscensuur dan het actief voorkomen van dit soort pijnlijke situaties.
In het westen wordt er vaak gesproken over de rol van bedrijven als Facebook. Dit speelde bijvoorbeeld na de aanslag in Nice. Toen riep de politie ook tevergeefs op om geen beelden van slachtoffers te delen via sociale media.
En dit weekend speelde die discussie weer toen een livestream op Facebook verscheen van een verkrachting in Zweden.
In de Nieuwstrend jurist Liesbeth Hop. Zij zegt dat het ontzettend lastig is om dit juridisch aan te pakken. omdat het zou betekenen dat een private partij als Facebook dan censuur moet gaan toepassen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.