De TU Delft presenteert vandaag een ontwerp van het supersnelle transportmiddel van de toekomst, de Hyperloop.
Elon Musk, de bedenker van de Tesla en de man die naar Mars wil, staat aan de wieg van de Hyperloop. In Europa zou die er bijvoorbeeld voor kunnen gaan zorgen dat we in 30 minuten tijd van Amsterdam naar Parijs kunnen reizen.
Musk maakte een blueprint van de Hyperloop en daagde vervolgens ingenieurs over de hele wereld uit om mee te denken. Universiteiten van over de hele wereld stuurden hun ideeën in. De TU Delft eindigde met hun ontwerp als tweede, na de Amerikaanse universiteit MIT.
Samen met 21 andere geselecteerden mogen ze in de Nevada hun Hyperloop ideeën verder gaan ontwikkelen. Afgelopen mei was daar een eerste succesvolle test. In Californië verkent men ondertussen de mogelijkheden om de hyperloop in te zetten tussen Los Angeles en San Francisco.
Bekijk hieronder een video over het testen van de Hyperloop in Nevada:
De Delftse variant van de Hyperloop valt op omdat deze enorm licht is. Hij weegt maar 149 kilo, dat is drie keer zo licht als het gewicht dat mee kan aan passagiers en bagage. Prins Constantijn en minister van Economische Zaken Henk Kamp waren aanwezig bij de lancering vandaag.
Niet alleen in Amerika wordt de Hyperloop getest. Vorige week heeft Rusland laten weten de mogelijkheden te gaan onderzoeken voor een Hyperloop in Moskou. Musks bedrijf One wil namelijk met de Russen een vrachtroute aanleggen tussen China en Europa. Het vervoersmiddel zou binnen een dag containers van Azië naar Europa kunnen vervoeren. Ook op ander plekken in Europa worden de mogelijkheden bekeken.
De Franse spoormaatschappij SNCF is één van de geldschieters die 70 miljoen investeerde in Hyperloop. Zij dromen over een reistijd van 40 minuten tussen Parijs en Marseille.
Hoogleraar Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven vertelt over het project.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.