De nieuwe donorwet, die in september onverwacht door de Tweede Kamer kwam, roept heftige reacties op. Tegenstanders zijn bang dat de overheid na de dood ineens over hun lichaam beschikt. Anderen kunnen niet wachten tot het systeem van ‘ja, ik ben donor tenzij ik anders aangeef’ wordt ingevoerd.
Voorstanders vinden echter de Eerste Kamer op hun weg, waar medisch/ethische zaken doorgaans zeer kritisch worden bekeken.
In Wales kennen ze het systeem al waar Nederland nu serieus over nadenkt. Het bestaat daar een jaar en de eerste resultaten zijn bemoedigend. Rutger Ploeg, hoofd transplantatieteams uit Groot-Brittanië is deze week overgevlogen vanuit Oxford om een bezoek te brengen aan donorwetvoorstander D66.
Het aantal geregisteerde orgaandonoren is in Wales sinds de invoering van het ‘ja,tenzij’-systeem gestegen van 45 naar bijna 60 procent. Er zijn ook meer organen getransplanteerd: 50 procent meer levers, 19 procent meer nieren en 63 procent meer hart en longen.
EenVandaag ontmoet Rutger Ploeg en kijkt ook met de initiatiefneemster van de wet, D66 Kamerlid Pia Dijkstra, terug op alle commotie.
De Brabantse Petra van Rijckevorsel stoort zich aan de spookverhalen die nu in het maatschappelijk debat over orgaandonatie de ronde doen. Zij maakte na een ernstige hersenbloeding bij haar vader mee dat artsen vroegen of zijn organen gebruikt mochten worden. Ze heeft het hele proces van heel dichtbij meegemaakt en vertelt vanavond in EenVandaag haar persoonlijke verhaal.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.