De Nederlandse politie voert de strijd tegen de Italiaanse maffia op met een speciaal anti-maffiateam. In nauwe samenwerking met Italiaanse collega’s gaat het team permanent maffiosi in de polder onderzoeken en bestrijden.

"We weten dat ze zich hier schuil houden. We weten dat ze actief zijn op het gebied van verdovende middelen. We weten dat ze actief zijn in fraude, faillissementen en afpersing", zegt hoofd van de landelijke recherche Wilbert Paulissen tegen EenVandaag. Het nieuwe team is gevestigd in Nederland en zal zich met name richten op drugshandel, het opsporen van voortvluchtige maffialeden en informatie vergaren. 

De maffia opereert onder de radar. “De aard en omvang van de maffia blijft moeilijk in te schatten”, aldus Paulissen. Maar de signalen die er zijn, moeten serieus worden genomen. "Daarom moeten we het met Italië samen permanent gaan volgen", zegt de recherchebaas. Bij Radio EenVandaag vertelt Italië-correspondent Pauline Valkenet over de Italiaanse maffiacultuur en hoe de autoriteiten er daar mee omgaan. "Elke dag is er wel maffianieuws, het probleem is erg groot."

De Italiaanse maffia wint aan invloed in ons land. Dat concluderen onderzoeksjournalisten Koen Voskuil en Stan de Jong in hun vandaag verschenen boek 'Maffiaparadijs' .“We hebben een grote haven, op Schiphol komt veel drugs binnen en je bent vanaf hier zo in een ander land”, zegt schrijver Voskuil. Hij doet al acht jaar onderzoek naar de Italiaanse maffia in ons land. 

De maffia zit waar geld te verdienen is

Wilbert Paulissen, hoofd landelijke recherche

In 2015 bleek dat de Italiaanse maffia al jaren actief was op de bloemenveiling in Aalsmeer. De maffia bestelde ladingen bloemen richting Italië om drugs te transporteren, maar betaalde de bloemen nooit. Voor miljoenen is er schade gemaakt. Tijdens een actie werden ruim vijftig mensen gearresteerd. De politie houdt de situatie op de veiling nog altijd in de gaten en heeft een meldpunt op de veiling. “We weten in ieder geval dat de groep die wij gepakt hebben, langdurig is uitgeschakeld”, zegt Paulissen. Er zijn in Italië straffen uitgedeeld van 12 tot 15 jaar cel. 

Volgens Paulissen duikt de maffia op daar waar het geld te verdienen is. Niet alleen op de bloemenveiling, maar ook in restaurants. “Zo’n restaurant of veiling wordt gebruikt omdat het rechtvaardigt dat er transporten zijn tussen Italië en Nederland”, zegt de recherchebaas. 

Volgens Voskuil zijn er signalen dat de maffia nog steeds actief is op de veiling. "Je ziet ook dat als je bepaalde poppetjes uit de maffiaorganisatie arresteert, dat eigenlijk maar weinig nut heeft. Een dag later komen hun broers of neefjes om die plek in te nemen. Het is ontzettend belangrijk om de structuur onderuit te halen en je te richten op de organisatie en niet alleen de poppetjes." 

In 2016 maakte EenVandaag al een reportage over de 73-jarige Gasperoni. Hij zou lid zijn van de Italiaanse ‘Ndrangheta en werd gelieerd aan de Belfiore- clan. In 2001 werd hij in Turijn veroordeeld voor grootschalige drugssmokkel. Tijdens het huisarrest dat hij heeft in afwachting van zijn proces, vlucht Gasperoni naar Nederland. Hij belandt in de Scheveningse Stevinstraat waar hij vervolgens jarenlang samen met zijn vrouw een goedlopende pizzeria uitbaat.

audio-play
Italiaanse maffia sluipend gevaar voor NL'se economie

Jarenlang onaantastbaar in 'maffiaparadijs' Nederland

Nederland is bovendien een populair oord voor voortvluchtige maffialeden. Tussen 1992 en 2014 zijn in ons land ruim vijftig voortvluchtige maffiosi gearresteerd. Hieronder ook het voortvluchtige kopstuk Francesco Nirta. “De maffia voelt zich hier prettig”, zegt de AD-onderzoeksjournalist. Ze waanden zich bovendien jarenlang onaantastbaar.

“Ze hadden gewoon een foto op hun Facebook poserend voor een Nederlandse ijssalon. Ze hadden voor hun gevoel niets te vrezen voor de Nederlandse politie”, aldus Voskuil. Zo verhuurde pensionhouder Jan Hulscher maandenlang een appartement aan een Italiaanse hartpatiënt. De man, die zegt Giuseppe Biancho te heten, is in Nederland in afwachting van zijn operatie. 

De familie Hulscher geniet van hun pensiongast. Biancho houdt van goed eten en kan goed koken. “In die periode ben ik 8 kilo aangekomen", zegt de pensionhouder. Zijn gast en hij kunnen goed met elkaar overweg. “Hij had een schotel en kreeg alle netten binnen. Als er een goeie voetbalwedstrijd was, ging ik even kijken”, aldus Hulscher. Zijn gast blijkt in werkelijkheid maffiakopstuk Giuseppe De Tommaso. In de nacht van 1 november 2007 voert een arrestatieteam een vloekende De Tommaso af. 

Strengere wetgeving onderzoeken

In Italië zijn sinds de vroege jaren tachtig speciale anti-maffiawetgeving van kracht die het mogelijk maakt meer met spijtoptanten te werken en ook loopjongens zwaarder te bestraffen. “Italië is verder met het strafbaar stellen van crimineel samenwerken. Ik vind dat wij hier ook eens goed naar moeten kijken", zegt politiebaas Paulissen tegen EenVandaag. 

Paulissen: “Ze zijn gevaarlijk, dat heeft de geschiedenis wel bewezen. Omdat ze uiteindelijk het doel hebben om de beheersing van de markt en bestuurlijke omgevingen." Zo ver als in Italië, beïnvloeding van bijvoorbeeld politici, is het in Nederland nog niet. Dat beaamt journalist Voskuil. "Maar het is oppassen geblazen omdat je weet wat ze in potentie kunnen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.