De beruchte Italiaanse maffia is volop actief in de georganiseerde misdaad in Nederland. De Nationale Recherche gaat met de FIOD en Belastingdienst de strijd aan met de Italiaanse maffia. De grote vraag: sorteert dit voldoende effect?

Vooral de ‘Ndrangheta, de machtigste criminele maffiaorganisatie ter wereld, groeit aan invloed. In EenVandaag een reportage over de maffia in de polder.

We spreken met Wilbert Paulissen, het hoofd van de Nationale Recherche van het Korps Landelijke Politiediensten. En met de Italiaanse maffiabestrijder Gratteri en onderzoeker Nicosa, die geldt als vooraanstaand analist van de wereldwijde criminele organisatie. Zij waarschuwen al veel langer dat Nederland actiever moet optreden tegen maffiosi.

Walhalla

Nederland is voor de maffia een geliefd toevluchtsoord en een van de belangrijkste landen voor cocaïnehandel en witwassen. Het probleem is zo groot, dat de Nationale Recherche met de FIOD en de Belastingdienst onderzoek gaat doen naar de werkwijze en invloed van de maffia. Een speciaal team moet een strategie bedenken de organisatie te ondermijnen.

Drugshandel, wapenhandel en oplichting

De maffiaorganisatie uit de Italiaanse regio Calabrië is met tientallen en wellicht zelfs met honderd leden actief in Nederland. Ze zitten in de grootschalige drugshandel en worden verdacht van wapenhandel, witwassen, oplichting van Nederlandse bedrijven en fraude. Vooral de verwevenheid van boven- en onderwereld baart de overheid zorgen. Er zouden ‘indicaties’ zijn die ‘mogelijk duiden op het verwerven van een positie binnen de overheid’ door de ‘Ndrangheta.

KLPD-rapport

In het recent verschenen KLPD-rapport 'De 'Ndrangheta in Nederland’ concludeert de recherche: “Op dit moment verblijven er vermoedelijk meerdere ‘ndranghetisti in Nederland. Vast staat dat enkele zich hier langere tijd hebben schuil gehouden en dat dit waarschijnlijk nog steeds gebeurt. Schattingen van het aantal lopen uiteen van enkele tientallen tot honderd.”

De organisatie is vooral actief in Amsterdam. “Maar ook buiten de Randstad en vanuit het buitenland onderneemt de organisatie criminele activiteiten in ons land.” En: “De ‘Ndrangheta onderneemt verschillende soorten criminele activiteiten in Nederland, voornamelijk op het gebied van handel en smokkel van verdovende middelen - cocaine en synthetische drugs. Ook wordt de ‘Ndrangheta verdacht van het oplichten van Nederlandse bedrijven en van wapenhandel, witwassen en (subsidie)fraude.”

Niet nieuw: experts waarschuwen al jaren

Het probleem is niet nieuw. Met enige regelmaat worden maffiakopstukken die hier al jaren rustig leven van hun bed gelicht. Italiaanse maffiadeskundigen waarschuwden meermaals dat beruchte misdaadorganisaties als de ‘Ndrangheta uit Calabrië stevig in Nederland zijn geworteld. De opsporingsdiensten hier zouden meer moeten doen.

Kijk hier de reportage die we eerder maakten over de strijd tegen de maffia:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.