Opschalen naar 1700 ic-bedden moet volgens demissionair minister Hugo de Jonge haalbaar zijn wanneer de coronacrisis nog harder toeslaat. Maar volgens ic-artsen is dat bijna onmogelijk. "Er is minder personeel. En dat betekent minder bedden."

Minister De Jonge deed zijn uitspraak afgelopen weekend in het Algemeen Dagblad. "Ik denk niet dat het gaat lukken", zegt Harald Faber. Hij is hoofd van de intensive care-afdeling in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. "Vorig jaar is het met veel vliegwerk bijna gelukt om 1700 bedden te regelen, maar de situatie was toen totaal anders. Heel Nederland zette toen alles op alles om corona te bestrijden."

Nu meer normale zorg

Maar intussen zijn er veel dingen veranderd, zo vertelt hij. "Non-covid-zorg speelt een grotere rol en de bevolking gedraagt zich anders dan een jaar geleden."

En dat is niet het enige knelpunt. "Op de ic zelf is het ook zwaar. Veel verpleegkundigen zijn gestopt met het vak omdat het te zwaar voor ze is. Het ziekteverzuim stijgt ook. En minder personeel betekent minder bedden."

Ongevaccineerde medewerkers

Ook ic-arts Arthur van Zanten van het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede maakt zich zorgen. "Wij hebben net ons laatste bed belegd met een nieuwe coronapatiënt. Landelijk gezien krijgen we zo'n 60 nieuwe ic-patiënten per dag en dat gaat veel te hard omhoog. Die 1700 is alleen haalbaar als we de non-covid zorg drastisch gaan afschalen, met alle gevolgen van dien."

Wat ook meespeelt is dat veel medewerkers nog niet gevaccineerd zijn. "De hulptroepen die we invliegen van andere afdelingen zijn nog niet ingeënt. We moeten beseffen dat op dit moment 35 procent van het personeel dat werkt op de intensive care niet gevaccineerd is. Dat maakt het ook moeilijk om mensen te motiveren om op de ic te komen helpen."

Toch een andere vaccinatiestrategie om?

Kunnen we dan nog iets doen om ervoor te zorgen dat we die 1700 wel halen? "In eerste instantie denk ik niet dat het lukt. Maar in tweede instantie zou ik zeggen: gooi de vaccinatiestrategie om, het is nooit te laat", zegt Harald Faber.

"Richt je op de groep die nu de ic bezet. Dat zijn de 60-plussers. En leg vanuit de overheid die groep ook het vuur nader aan de schenen, om ervoor te zorgen dat zij minder snel besmet raken."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.