Regelmatig komt er een verhaal voorbij over een 'barn find': oldtimers die na jaren verstoffen worden ontdekt in een schuur. Het spreekt bij veel mensen tot de verbeelding.

Dit zijn drie recente vondsten op een rijtje.

Alfa Romeo Giuletta Sz

De Alfa Romeo wordt naar buiten getakeld.

Deze week haalde de Alfa Romeo Giulietta SZ het nieuws, nadat een exemplaar uit 1962 werd ontdekt in een kelder in de Italiaanse stad Turijn. De eigenaar kon de auto niet meer boven de grond krijgen, omdat de lift in het pand kapot was.

De staat besloot om na zijn overlijden zijn bezittingen te verkopen omdat hij geen erfgenamen had opgegegeven. De zeldzame Alfa Romeo - er zijn er maar 217 van gemaakt - verkeerde in perfecte staat. Bij een veiling bracht de auto meer dan een half miljoen euro op.

De Porsche van Claus

De Porsche van prins Claus.

Vorig jaar februari was er nog sprake van een grote schuurvondst in Nederland. Verzamelaar Bodie Hage vond toen een Porsche 912, volledig onder het stof, in een garage in Amsterdam. Daar had de tweede eigenaar van de auto hem 30 jaar lang gestald.

Hage besloot de auto te laten veilen. 20 minuten voordat de veiling begon, bekeek hij nog eens de datakaart. Toen viel zijn oog op een wel hele bijzondere eerste eigenaar: Claus van Amsberg. In 1965 schonk prinses Beatrix de auto aan prins Claus voor kerst. De auto stond aanvankelijk te koop voor 55 duizend euro, maar door het verhaal dat naar buiten kwam over zijn beroemde eigenaar, werd er uiteindelijk 95 duizend euro voor neergeteld.

info

Zo wordt een auto veel waard

Welke auto moet je nu aanschaffen en in de schuur bewaren om later miljonair te worden? Volgens Carlo Brantsen, hoofdredacteur van autoblad Carros, zijn er drie dingen die de waarde van een auto doen stijgen:

1. Zeldzaamheid
"De kans dat een Ford Focus ooit veel geld oplevert is klein, omdat er miljoenen van zijn gemaakt. Maar je weet het nooit: voor hetzelfde geld rijden er in 2080 nog maar 300 Ford Focussen rond. Er zijn nog wel automerken die series maken met een beperkte oplage. Als je zo'n auto weet te bemachtigen, dan is hij over 50 jaar misschien wel veel geld waard."

2. Een bekende eigenaar
"Een bekende eigenaar kan de waarde van een auto zomaar verdubbelen. Dat wordt ook duidelijk uit het verhaal van de Porsche van prins Claus."

3. Een gewonnen wedstrijd
"Race-auto's waar wedstrijden in gewonnen zijn, kunnen later veel geld waard worden."

Vooroorlogse Bugatti's

Een van de Bugatti's op het moment dat deze werd opgehaald.

Drie vooroorlogse Bugatti's - een 57 Cabriolet, een 49 Faux-Coupé Gangloff en een Bugatti 40 - die al jaren stilstaan in een schuur: wachtend op een volgend ritje. Het is een vondst waar veel autoliefhebbers van dromen. Voor de medewerkers van een veilinghuis uit Frankrijk kwam deze droom begin dit jaar uit: zij kregen de eer om deze drie auto's uit een schuur in België te bevrijden (de schuur was gebarricadeerd met zandzakken).

De familie van de inmiddels 95-jarige eigenaar van de Bugatti's was bang dat de auto's gestolen zouden worden en besloot het veilinghuis in te seinen om de auto's van de hand te doen. Morgen worden ze geveild, verwacht wordt dat de drie auto's samen een miljoen gaan opleveren.

info

'Niet alles is een barn find'

Carlo Brantsen waarschuwt voor de mooie verhalen achter barn finds. Volgens de hoofdredacteur van Carros wordt de term te pas en te onpas gebruikt voor alle auto's die in een oude schuur worden gevonden. Daarnaast denkt Brantsen dat veilinghuizen de verhalen rondom vondsten ook weleens aandikken, zodat auto's meer geld opleveren bij een veiling.

Schuurvondsten die geveild worden, leveren vaak veel geld op, maar is het dan ook een goede koop? Brantsen: "Vaak moeten er nog duizenden euro's ingestoken worden. Na al die jaren zijn de rubbers uitgedroogd of zit de motor vast. Dat ze in goede staat teruggevonden worden, wil niet zeggen dat ze gelijk lopen. Van stilstaan worden auto's nooit beter."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.