Na de besmetting van het coronavirus van dier op mens bij een nertsenfokkerij, vindt Tweede Kamerlid Laura Bromet van Groenlinks dat de fokbedrijven per direct gesloten moeten worden. "Ik vind dit heel zorgelijk."

Het is wereldwijd niet eerder voorgekomen: de besmetting van het coronavirus van dier op mens. Jaap van Dissel van het RIVM zei tijdens de briefing in de Tweede Kamer dat deze besmetting een uniek geval is. Maar Kamerlid Bromet vindt dat we geen risico moeten lopen. "Er is aangetoond dat nertsen corona kunnen overbrengen op mensen en ook op andere dieren. En toch blijven de nertsenfokkerijen open", zegt ze verbaasd.

'Besmetting aannemelijk'

Eind april werd bij twee nertsenfokkerijen in Noord-Brabant het coronavirus vastgesteld. Waarschijnlijk heeft een kat van de boerderij het virus verspreid onder de nertsen van de twee bedrijven. En gisteren maakte minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, bekend dat nu ook 'aannemelijk' is dat een nerts een mens heeft besmet.

Ondanks de besmetting vindt de minister het ruimen van de besmette bedrijven niet nodig. "We hebben heel nauwkeurig onderzoek gedaan en wij als mensen zijn nog steeds het grooste risico als het gaat om het verspreiden van het virus." Wel heeft de minister voorzorgsmaatregelen genomen. "We hebben gekeken of het virus ook buiten de stallen te vinden is en uit onderzoek blijkt dat dat niet het geval, het zit alleen in de stal. Je mag de stallen dus ook niet in als je er niets te zoeken hebt. En iedereen die wel naar binnen moet, draagt beschermende kleding."

Wat het woord 'zoönose' te maken heeft met het coronavirus

audio-play
Zoönose. Het is een woord dat je misschien nog nooit hebt gehoord, maar alles te maken heeft met het coronavirus. En niet alleen daarmee: ook met veel andere bekende ziektes. Verslaggever Tom van 't Einde legt je precies uit wat het betekent.

Alleen stoppen met goede regeling

De minister benadrukt dat de volksgezondheid echt op de eerste plaats komt. "Als uit onderzoek blijkt dat de verspreiding van dier op mens toch vaker voorkomt, nemen we dan ook maatregelen." Ze werkt op dit moment aan een regeling die het voor nertsenfokkers mogelijk maakt om vrijwillig kunnen stoppen. In 2013 werd al besloten dat nertsenfokkerijen per 1 januari 2024 verboden zijn.

Directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders wil best praten over eerdere sluiting, maar alleen met een goede financiële regeling. "Als de politiek vindt dat de nertsenhouderijen weg moeten zijn, dan moeten ze de bedrijven volledig compenseren, daar zijn ook berekeningen voor gemaakt." Verhagen vindt dat GroenLinks nu gebruik maakt van de coronacrisis om de nertsenfokkerijen te sluiten, "en dat is een oneigenlijk argument". Kamerlid Bromet vindt dat Nederland alles op alles moet zetten om de verspreiding van het virus te stoppen en pleit dus voor sluiting van de nertensfokkerijen. "Als er nertsen zijn die het virus overbrengen op mensen, dan moeten we daar korte metten mee mee maken."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.