Regelmatig temperaturen van vijftien graden of meer, en dat medio februari. Het lijkt de nieuwe norm te worden. De natuur heeft er moeite mee de snelle verandering van het Nederlandse klimaat bij te benen.

Het eerste warmterecord van 2019 is dit weekend binnen. Vanmiddag werd het in De Bilt 13,1 in graden en daarmee kunnen we officieel spreken van de warmste 16 februari ooit gemeten. Het oude record van 12,5 graden stamt uit 1998. In het zuidoosten is het vandaag zelfs nog warmer.

Lees ook

Alsmaar warmer

Warme dagen in februari zijn op zich niet heel uitzonderlijk. Zo werd het ooit op 26 februari maar liefst 20,3 graden in Winterswijk, vlak bij de grens met Duitsland. Maar dat was wel weer een tijdje geleden, namelijk in 1900.

Wél uitzonderlijk is dat het over een langere periode alsmaar warmer wordt. Hierover maakt bioloog Arnold van Vliet zich grote zorgen. "Sinds 1988 wordt het gestaag warmer. We kunnen het klimaat van de afgelopen 800.000 jaar bestuderen, en we zien dat het nog nooit zo snel zo veel warmer werd. Planten en dieren kunnen zich best aanpassen aan veranderende klimaatomstandigheden, maar ze moeten er wel de tijd voor krijgen. Als ik naar het afgelopen jaar kijk, dan zie ik dat het sinds april eigenlijk continu te warm en ook te droog is en dat is door de natuur maar moeilijk bij te benen."

audio-play
Natuur heeft moeite met de warme februaridagen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.