De zomer levert voor velen vooral ontspanning op. Toch is het gerucht dat met het stijgen van de temperatuur ook de agressie op straat toeneemt is hardnekkig. In 'Evers staat op' werd zelfs geroepen dat meer mensen een korter lontje krijgen door het mooie weer. Klopt dat?

Zon en storm

Professor Jaap Denissen is ontwikkelingspsycholoog en onderzocht de effecten van het weer op menselijke gedragingen. Volgens Denissen kunnen mensen wel degelijk een verschillende stemmingen ervaren bij verschillende weertypes, maar het volgens hem niet bewezen dat mensen zich ook daadwerkelijk anders gaan. De ontwikkelingspsycholoog haalt ook een andere interessante mythe onderuit, namelijk dat kinderen drukker worden als er storm op komst is. Denissen: "Daar is geen bewijs voor. De storm lijkt haast meer een metafoor, maar die vergelijking wordt niet door de wetenschap ondersteund".

Alcohol in de zon

Toch bestaat het beeld dat er meer geweldsincidenten zijn in de zomer in vergelijking met andere seizoenen. De zomerse omstandigheden kunnen volgens Denissen wel degelijk zorgen voor gedragsverandering: "Mensen zijn überhaupt meer buiten. En alcohol speelt mogelijk ook een rol." Dat alcohol een rol speelt bevestigt het Nederlands Instituut voor Alcholbeleid: "Op basis van informatie van drankproducenten kunnen we inderdaad concluderen dat er aanzienlijk meer gedronken wordt in de zomer. Daarnaast is bekend dat de werkzame stoffen in alcohol niet altijd goed samengaan met hitte. Bovendien bestaat er een grotere kans op huidkanker als je met alcohol op in de zon gaat zitten. Drink met mate dus." 

Feit of fictie?

Zowel de wetenschap als de politie zien geen verband tussen het mooie weer en het korte lontje. Wel wordt er meer gedronken in de zomer en, inderdaad, alcohol hakt er inderdaad meer in op het zonovergoten terras dan onder de kerstboom, maar je kunt niet zeggen dat het hete weer voor een korter lontje zorgt. De uitspraak bij Evers staat op van Radio 538 is dus fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.