De kloof tussen armoede en financiële rijkdom wordt steeds groter in Nederland. Mag je in deze tijd nog wel laten zien hoe welvarend je bent? Marjan woont in een glamoureus penthouse terwijl Martijn juist kiest voor een tiny house. Wat vinden zij?

In een penthouse met uitzicht over heel Eindhoven woont ondernemer Marjan Strijbosch. Haar huis is gedecoreerd met grote sierlijke vazen, een glimmende witte piano en meerdere schilderijen. Op een exemplaar is ze zelf afgebeeld. "Die jurk had ik aan bij de opening van het penthouse", vertelt Strijbosch glunderend.

Werkpaarden en sierpaarden

Het succes komt de Brabantse mode-ondernemer niet aanwaaien. Op haar 19de krijgt ze een dochter, verhuizen haar ouders naar Canada en staat ze er verder alleen voor. Strijbosch merkt het enthousiasme op dat anderen hebben voor de zelfgemaakte kleding van haar dochter. Dus huurt de ondernemer een pand via de kerk en zet naaisters aan het werk. Het is het begin van haar kledingimperium Jaguar Mode. "De opening in de jaren 70 was Bingo!"

Linda de Mol heeft gezegd zich weleens te schamen voor haar financiële situatie en slingerde de term 'Rijkdomschaamte' de wereld in. Maar daar heeft de Brabantse ondernemer geen last van. Al vanaf jongs af aan werkt zij hard. Dat het publiek haar alleen ziet als een dame die geniet van een luxueus leven, is een vertekend beeld. "Ik ben een werkezel en heb altijd 15 à 16 uur per dag gewerkt."

audio-play
Marjan Strijbosch woont in een penthouse.

Rijkdom is meer dan een volle portemonnee

Toch ontbreekt het Strijbosch niet aan materiële rijkdom. Maar dat is niet de échte definitie van rijkdom, legt de Brabantse uit. Haar gezondheid, haar familie en de herinneringen die ze met elkaar delen. De rest is allemaal een bijzaak. "Ik was al rijk toen ik jong moeder werd en een gezond kind kreeg, verder had ik niets." Dus is rijkdom voor haar altijd hetzelfde gebleven.

Maar naast geld besteden aan mooie spullen, vindt Strijbosch het belangrijk om anderen te helpen. Binnenkort gaat ze samen met haar dochter naar Afrika om een weeshuis financieel te ondersteunen. Daarnaast opent ze met kerst haar penthouse voor mensen die zich alleen voelen. "Dan komen er jonge en oude mensen, of met een burn-out. Ik neem ze allemaal in mijn huis."

info

Rijkdom in Nederland

Een gemiddeld huishouden heeft in Nederland 29.500 per jaar te besteden. Er zijn zo'n 207.000 mensen in Nederland met een vermogen van meer dan 100.000, dat is minder dan 2 procent van de Nederlandse bevolking. Kijk je naar de supervermogens in Nederland, dan zijn die in 2019 weer een stukje rijker geworden. Het vermogen van de 500 rijkste Nederlanders steeg met 10,1 procent naar een bedrag van 179,8 miljard.

Geen penthouse maar een tiny house

Het contrast kan bijna niet groter als we binnen kijken in het tiny house van Martijn Gorree. "Dit is het", zegt de programmeur, en dat is niet veel. Het huis heeft een totaaloppervlak van 18 vierkante meter en is volledig zelfvoorzienend. In grote tonnen naast zijn woning vangt Gorree regenwater op, zodat het gefilterd kan worden en uiteindelijk weer als drinkwater uit de kraan zal stromen. Een heel ander huishouden dan dat van Strijbosch.

audio-play
Martijn Gorree geeft een rondleiding in zijn tiny house.

De reden dat Gorree koos voor zijn kleine huis was simpel. Hij zocht een woning toen dit op zijn pad kwam. Het idee om zijn eigen huis vanaf de tekentafel te kunnen opbouwen leek hem wel wat. Daarom beschouwt hij het wonen in zijn optrekje ook als een experiment. "Kan ik dit wel?" Tot nu toe bevalt het hem heel goed.

Rijkdomschaamte? Nergens voor nodig!

"Waarom schamen voor je rijkdom? Geniet juist van wat je hebt." Dat vindt Gorree, die schaamte als iets nutteloos beschouwd. Rijkdom is volgens hem ook meer een gevoel dat je bezit. Zelf waardeert hij zijn relaties met zijn vrienden enorm, dat is zijn rijkdom.

"En de manier waarop we het hier allemaal doen met de gemeenschap." Strijbosch zelf is trots op wat zij heeft opgebouwd. En heeft zij wel eens last van schaamte zoals Linda de Mol beschrijft zich te voelen? "Ik niet hoor, I love it!"

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.