De camping van Lowlands is weer geopend. Door de regen komen er waarschijnlijk minder bezoekers, maar alsnog reizen veel festivalfans naar Biddinghuizen. En veel mensen betekent veel toiletbezoeken. Deze onderzoeker is daar heel blij mee.

De urine van Lowlands-bezoekers is de komende dagen goud waard voor onderzoeker Chris Slootweg van de Universiteit van Amsterdam. "We willen laten zien dat je het heel goed kunt recyclen."

Fosfaat opvangen en scheiden

Samen met een team van onderzoekers vangt Slootweg in een speciale toiletruimte de urine van festivalgangers op. "We hebben de Lowlandsgangers hard nodig. Gelukkig zijn we het enige toilet dicht in de buurt van de Alpha-tent."

In een grote container komt alle urine samen. "In de nacht voegen we er dan magnesium aan toe. Op die manier kunnen we fosfaat uit de urine halen." Het fosfaat zakt naar de bodem en is dan makkelijk te scheiden. En dat fosfaat kunnen we erg goed gebruiken.

audio-play
Radio-interview: Chris Slootweg (Universiteit van Amsterdam) vertelt over het onderzoek naar urine op Lowlands

Uit de mijn of uit je lichaam

Fosfaat is een belangrijke grondstof die schaars aan het worden is in Europa. "Alleen in Finland staat nog een fosfaatmijn, die langzaam leeg raakt. Maar we scheiden fosfaat dus ook met ons lichaam af, en dat kan je op een circulaire manier goed opvangen."

Opgevangen fosfaat kan vervolgens ingezet worden als kunstmest. "Maar als het in het milieu terecht zou komen, kan het leiden tot algengroei. We willen dat voorkomen door het eerder op te vangen en dus te recyclen." Dat is dan ook het voornaamste doel van het onderzoek. "We zoeken de oplossing van een milieuprobleem, ook worden we hierdoor minder afhankelijk van de import van fosfaat uit de mijn."

Hopelijk zonder pillen

Maar om het fosfaat te kunnen gebruiken, moet het wel zuiver zijn, zegt Slootweg. "We vermoeden dat er op Lowlands medicijnresten of andere pillen aan te treffen zijn in de urine. Onze hoop van het onderzoek is dat die middelen niet in het teruggewonnen fosfaat terechtkomen." Is de fosfaat zuiver, dan kan het later gebruikt worden.

Het kiezen van Lowlands als onderzoekslocatie heeft nog een doel: "We hebben voor het festival gekozen, omdat we bezoekers ook bewust willen maken van circulaire mogelijkheden. Het is een bewustwordingscampagne." Festivalgangers met hoge nood hoeven zich over één ding geen zorgen te maken: "De toiletten zijn in elk geval lekker schoon. Daar zorgen we voor!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.