'Het is onverantwoord orka Morgan terug te zetten in zee.' Dat is de belangrijkste conclusie uit een wetenschappelijk rapport, opgesteld in opdracht van het Dolfinarium. Vanaf 23 juni leeft het dier in het Harderwijk nadat ze strandde in de Waddenzee. Een groep wetenschappers deed in opdracht van het zeedierenpark onderzoek naar waar Morgan het beste kan leven. Vanavond in EenVandaag: wat vindt het dolfinarium van de uitkomst van het rapport?

De Orka Coalitie wil dat orka wordt uitgezet, als het advies anders luidt gaat ze juridische stappen ondernemen. Ook zij hebben advies gevraagd aan 35, volgens hen onafhankelijke, wetenschappers. De organisatie is van mening dat de wetenschappers van dolfinarium niet onafhankelijk zijn.

Omdat orka's in groepen leven is uitzetten in het wild niet gemakkelijk. Uitzetting van Morgan in zee is niet mogelijk, omdat haar familie niet is getraceerd. ,,Het is essentieel dat het dier in een groep wordt opgenomen, wil het overleven'', aldus onderzoeker en zeebioloog Niels van Elk.

'Morgan moet niet terug naar zee'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.