De strafzaak tegen Henk Haalboom, die een celstraf van twintig jaar uitzit voor de moord op een kennis, wordt niet overgedaan. Er is geen sprake van een rechterlijke dwaling in de veelbesproken moordzaak. Tot die conclusie komt een speciale onderzoekscommissie die heeft beoordeeld of de zaak moest worden overgedaan. Advocaat Knoops wil alsnog een herzieningsverzoek indienen bij de Hoge Raad.

Al jaren zijn er bij deskundigen en een steuncomite twijfels of Haalboom terecht vastzit. Volgens de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS), die ruim twee jaar onderzoek deed, is dat niet terecht. De Commissie komt in haar eindrapport tot de conclusie dat ‘er geen sprake is geweest van fouten in de opsporing, vervolging en presentatie van het bewijs aan de rechter’.

Ook is er volgens de commissie geen nieuw bewijs op tafel gekomen waardoor de veroordeling van H. betwist zou kunnen worden. De justitietop, het College van Procureurs Generaal, neemt de conclusie over. En dus komt er geen herzieningszaak bij de Hoge Raad.

De commissie onderzocht ook andere geruchtmakende strafzaken, zoals die van Lucia de Berk, de verpleegster die aanvankelijk levenslang kreeg opgelegd voor seriemoorden. In haar geval volgde wel een heropening van de zaak. Zij werd vrijgesproken. Ook bejaardenverzorgster Ina Post werd op basis van CEAS-onderzoek na 24 jaar vrijgesproken van de moord op een cliënte.

Moord

Haalboom zit in strafgevangenis de Ooyershoek in Zutphen een celstraf uit van 20 jaar voor de moord op Pim Overzier in December 2001 in Flevoland. Hij heeft nog 4,5 jaar te gaan.

Het slachtoffer werd destijds dood gevonden in een bos in Dronten. Op 4 december 2001 verdween Overzier spoorloos. Hij bleek een anonieme date te hebben. Hij werd op 28 maart 2002 in een provisorisch aangelegd graf in het Reve-Abbertbos in Dronten gevonden - geheel gekleed. Bij zijn hoofd werd een stuk nylonkoord aangetroffen en een deel van een riem. Hij zou vlakbij een parkeerplaats zijn omgebracht en versleept naar het bos, om vervolgens in het graf te zijn gedumpt. Haalboom kwam in beeld als verdachte en werd schuldig bevonden door de rechtbank en het Hof. Volgens justitie vermoordde Henk H. Overzier, omdat hij hem verdacht van een afspraakje met zijn vriendin. Hij zou Overzier in de val hebben gelokt met een 'blind date'.

Twijfels

Na zijn veroordeling kwamen er twijfels. Onder meer rechtpsycholoog Peter van Koppen, wetenschapper Ton Derksen en schrijver Jacob Vis plaatsten vraagtekens bij de veroordeling van Haalboom. Zo zou de tengere man zijn slachtoffer nooit kunnen hebben overmeesteren en ombrengen. Ook zou hij het slachtoffer niet in zijn eentje hebben kunnen verplaatsen naar een plek in het bos. Er doken anonieme brieven op waaruit zou blijken dat niet Haalboom, maar anderen het slachtoffer op een homo-ontmoetingsplaats zouden hebben omgebracht. En er zouden aanwijzingen zijn dat het slachtoffer een natuurlijke dood was gestorven.

De wetenschappers droegen de zaak voor bij de CEAS. Dat leidde na herhaalde pogingen tot een onderzoek. Daarnaast is er de strafpleiter Knoops die met een team werkt aan herziening van de zaak-Haalboom. Knoops probeert zijn client langs juridische weg vrij te krijgen. En dan is er nog het burgersteuncomite voor Haalboom, een burgerinitiatief van bezorgde burgers die sympathiseren met de veroordeelde. Onder leiding van een logopediste uit Vorden.

Conclusie

De Commissie CEAS heeft alle aangedragen theorieen onderzocht en concludeert dat geen van alle overeind blijft.

In EenVandaag vanavond een reportage. De commssie CEAS, advocaat Knoops en Justine Mol van het steuncomite voor Haalboom reageren.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.