Bedrijven en organisaties wereldwijd zijn bezig met de ontwikkeling van robots die zo veel als mogelijk op ons mensen lijken. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua denkvermogen. Robots die zelf kunnen nadenken, is dat iets wat we moeten willen?

Twee filmpjes gaan viraal. Het eerste filmpje is wereldwijd al miljoenen keren bekeken: een Frans gezin stapt in de Beekse Bergen doodleuk de auto uit, voor het oog van een groep jachtluipaarden.

Op sociale media reageren mensen verbijsterd en zelfs vanuit de Tweede Kamer is erop gereageerd. Iedereen is enorm geschrokken van wat dit Franse gezin heeft gedaan, maar er is nog een filmpje dat viraal ging, en misschien net zo bizar is. Boston Dynamics, een fabrikant van robots, bracht onlangs een video uit van hun nieuwste uitvinding, dit levensechte robotdier.

Deze robots worden aangestuurd door kunstmatige intelligentie. Hoe verder die kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt, hoe meer een robot zelfstandig kan opereren. Veel mensen vrezen robots die in de toekomst mogelijk helemaal autonoom beslissingen kunnen maken. Begin dit jaar werd een robot getoond die bijvoorbeeld deuren open kan maken.

De manier waarop een robot zelf beslissingen kan maken zit hem voor een groot deel in slimme software. Die zit niet alleen in dit soort robots. Ook in apparaten die we iedere dag gebruiken. Met enige angst wordt er gekeken naar een functie die Google deze week presenteerde: een digitale assistent die zelfstandig kan bellen en afspraken inplannen.

Soms schrikken bedrijven zelf ook van hoe snel het gaat. Facebook deed een experiment met kunstmatige intelligentie en moest dat in allerijl stoppen. Ze lieten twee robots met kunstmatige intelligentie met elkaar communiceren. Maar al snel ontwikkelden die een eigen taal zodat Facebook de controle erover kwijt raakte. Niet voor niets waarschuwen grote denkers en ondernemers voor de gevaren van kunstmatige intelligentie. 

Luister & Lees ook

Tot ergernis van experts heeft Saudi-Arabië een robot al staatsburgerschap gegeven, en in Europa wordt de discussie gevoerd over het al dan niet toekennen van mensenrechten aan robots. Want wat gebeurt er als robots een menselijke status krijgen? Volgens techexpert Wouter van Noort gaat de ontwikkeling snel: "Zelfrijdende auto's kwamen er bijvoorbeeld veel sneller dan deskundigen dachten. Het is dus belangrijk om heel snel plannen te gaan maken wat we gaan moeten als deze toepassingen echt overal om ons heen te zien zijn."

Kijk & Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.