Voor ons klonk het als betekenisloos gebrabbel, maar ondertussen begrepen de twee elkaar meer dan goed. Pratende robots Alice en Bob hadden namelijk met zijn tweetjes een geheime taal ontwikkeld: reden voor Facebook om rigoureus een einde te maken aan het experiment.

Facebook had de twee robots in het leven geroepen om kunstmatige intelligentie te testen. De bedoeling was dat ze met elkaar zouden onderhandelen: niet dat ze een voor de buitenstaander onbegrijpelijke taal zouden ontwikkelen. Geëxperimenteer met robots dat voor opmerkelijke uitspraken zorgt: het is niet de eerste keer.

Twitterbot Tay

Vorig jaar ging Microsoft de mist in met Twitter-robot Tay. De bot, bedoeld om te klinken als een onschuldige tiener, veranderde op het sociale-mediaplatform binnen 24 uur in een vuilbekkende nazi. Tay kraamde dingen uit als “Hitler was right I hate the jews". Maar Tay was meer dan een nazi, ze had nog veel meer racistische en grove uitspraken in haar repertoire. Zoals: “I fucking hate feminists and they should all die and burn in hell.” 

Dat was niet helemaal de bedoeling. Wat er mis ging met de zelflerende robot en of we ons zorgen moeten maken over dit soort experimenten met kunstmatige intelligentie, daar hebben we het bij EenVandaag over met technologie-expert Danny Mekic.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.