Het opsluiten van jongeren in een isoleercel moet stoppen. Dit stelt Minister de Jonge in het actieplan Jeugdzorg. In 2021 moet het verbod ingaan als het aan de bewindsman ligt, want het is "te traumatisch."

Ook de branche organisatie Jeugdzorg Nederland sluit zich aan bij de plannen van de Minister en vindt het isoleren van deze kwestbare groep kinderen zeer onwenselijk.  “Uit onderzoek blijkt dat gedwongen seperaties niet helpen en dat het traumatisch is voor kinderen." Zo legt Eva de Vrome, woordvoeder van Jeugdzorg Nederland in een reactie uit. Maar volgens de Vrome moet er wel goed gekeken worden naar alternatieven. “Hulpverleners separeren jongeren niet voor hun lol, maar voor hun eigen veiligheid en dat van de groep."

1000 kinderen per jaar in isoleercel

Maar hoe vaak kinderen in een isoleercel terecht komen, is niet precies duidelijk. Experts schatten dat het om ongeveer 1000 kinderen per jaar gaat. Maar dat zijn geen harde cijfers. Volgens de Vrome hanteren verschillende instellingen een andere definitie als het om isoleren gaat."Daarom weten we ook niet zo goed hoe vaak het jaarlijks gebeurt.”

Eerder riepen de Kinderombudsman, advocaten en experts in EenVandaag al op tot het staken van opsluiten van kwetsbare jongeren. Ook kraakten experts het totale gebrek aan toezicht op deze extreem ingrijpende maatregel.

LEES&KIJK OOK

Babet (17) zat jarenlang in de meest zware vorm van Jeugdzorg. Meerdere malen kwamen ze in een isoleercel terecht. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.