In het Vaticaan wordt door geestelijken stelselmatig gefraudeerd met de Sint-Pieterspenning, een vrijwillige gift van gelovigen bestemd voor wereldwijde hulpprojecten aan armen.

Tientallen miljoenen euro’s verdwijnen zo in de zakken van priesters en kardinalen, schrijft onderzoeksjournalist Gianluigi Nuzzi in zijn nieuwe boek De Kruistocht, dat 20 februari in Nederland verschijnt. 

Kardinalen wonen bovendien in veel te luxe en grote appartementen en bij de Vaticaanse Bank (IOR) is sprake van witwaspraktijken, fraude en gesjoemel. Gianluigi Nuzzi schetst een ontluisterend beeld van wantoestanden binnen de Kerkelijke Staat. 

In de gelekte documenten die de onderzoeksjournalist in handen heeft, staat ook de naam van monseigneur Karel Kasteel, de hoogste Nederlandse priester in het Vaticaan. Zijn rekening bij de IOR zou in augustus 2013 zijn geblokkeerd, omdat er mogelijk geld op zou staan dat bedoeld is voor heiligverklaringen. 

In een interview met EenVandaag ontkent Karel Kasteel stellig iets te maken te hebben met deze fraude: “Ik heb nooit een rekening gehad, dus mijn rekening is ook nooit geblokkeerd. Zo eenvoudig ligt het.” Verder verwijst Kasteel alle wantoestanden die Nuzzi in zijn boeken beschrijft naar het rijk der fabelen.

Gianluigi Nuzzi is de journalist die wereldberoemd werd toen hij in 2011 geheime documenten publiceerde afkomstig van Paolo Gabriele, de butler van Paus Benedictus. Voor zijn nieuwste boek kreeg Nuzzi opnieuw zeer belastende stukken toegespeeld van monseigneur Balda, de voorzitter van de commissie die Paus Franciscus heeft ingesteld om de fraude en corruptie binnen het Pauselijk Paleis te onderzoeken. 

De nieuwe informatie die Nuzzi publiceert is volgens het Vaticaan zo geheim, dat hij nu voor de kerkelijke rechtbank staat op beschuldiging van het stelen en publiceren van de documenten. Er hangt hem een celstraf van 4 tot 6 jaar boven het hoofd, al is de verwachting dat een eventuele straf een stuk lager zal uitvallen. 

In EenVandaag een uitgebreid interview met Gianluigi Nuzzi en de reactie van priester Karel Kasteel op de aantijgingen. In de studio een gesprek met Paul van Geest, hoogleraar Kerkgeschiedenis.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.