De afschaffing van de slavernij wordt tijdens Keti Koti herdacht op verschillende plaatsen in Nederland. Middelburg is er daar één van, waar organisator Ferdinand Ralf strijdt voor meer bewustwording rondom het slavernijverleden.

De initiatiefnemer ziet dat er steeds meer aandacht is voor slavernij. "Het is groeiende, er komt steeds meer bewustzijn. Er zijn nu heel veel onderzoeken naar slavernij, vooral over de gevolgen daarvan, en dat is belangrijk."

Weinig kennis over slavernij

Wel merkt hij dat er nog altijd weinig kennis is over dit onderwerp. "In de geschiedenisboeken lees je nog altijd nauwelijks over slavernij en de impact daarvan."

Een museum over slavernij kan daarbij helpen. "Of misschien moet het meer een kenniscentrum zijn, waar mensen bewuster worden van deze periode. En ook wat daarvan nu nog steeds de invloed is", zegt Ralf. Er wordt nu gesproken over een museum in Amsterdam, maar hij vindt Middelburg een geschiktere plek. "Dit was het hart van de slavenhandel. Hier is ook het enige overgebleven archief van een slavenhandelaar in de wereld. Dat maakt deze plek zo uniek."

Lees ook

Ketenen gebroken

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Bijna 50.000 Afrikaanse slaven kwamen vrij. Sindsdien wordt op deze dag elk jaar het einde van de slavernij gevierd. Keti Koti betekent 'ketenen gebroken'.

In Middelburg wordt een festival georganiseerd met verschillende optredens om dit te vieren. "Mijn overgrootouders waren 10 en 17 jaar oud toen de slavernij werd afgeschaft", vertelt Ralf. "Ik vertel dat verhaal al jaren aan brugklassen om te zorgen dat dit niet vergeten wordt." Ook de bezoekers van het festival vinden het noodzakelijk dat de aandacht voor het verleden blijft. "Het is belangrijk dat je begrip toont voor mensen. We moeten naast elkaar staan en niet tegenover elkaar", zegt een jonge Surinaamse bezoeker.

audio-play
Tv-reportage: Keti Koti herdacht in Middelburg

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.