Midas Dekkers: ‘Het toppunt van genot is een glaasje jenever op een Perzisch tapijtje’

Bart Hettema

​​​​​​​Zoals andere biologen vlinders of mossen verzamelen, verzamelt Midas Dekkers cafés. Eén van Nederlands bekendste biologen schreef dit jaar zijn meest persoonlijke boek 'Volledige Vergunning'. Het is zijn ode aan het bruine café dat langzaam verdwijnt uit het Nederlandse straatbeeld.

Dekkers leerde tussen bar en biljart het leven kennen. Hij werd boven het café geboren. Zijn vader was kastelein in Haarlem. Zijn moeder ging er met een klant vandoor die een etablissement begon in Amsterdam.

Je hebt onze social cookies (nog) niet geaccepteerd.

Doet dit onderdeel van deze website het niet? Voor een volledig werkende website accepteer je hier de social cookies.

Cultuurgoed

Tot zijn verdriet verdwijnen de bruine kroegen, die hij tot Nederlands cultuurgoed heeft gebombardeerd. Dekkers somt op: "Elke week gaan er vijf cafés dicht. Sinds de eeuwwisseling is het aantal cafés gehalveerd." In de paar jaar dat hij aan zijn boek werkte, verdween zelfs de helft van de topcafeetjes op zijn favoriete lijst.

Voor hem is het café een plek waar je je geborgen en veilig voelt. Zijn filosofie: je hebt een leven op je werk en een leven thuis. Vroeger ging je tussendoor, om vijf uur, naar het café om de dag van je af te zetten. Tegenwoordig staan mensen liever in de file. "Het is zoals het beleg op een boterham: wat er tussen zit is vaak het lekkerste", zegt Dekkers.

Jenever op een Perzisch tapijtje

Het nieuwe jaar gaat Dekkers melancholiek in. Er zal weer een aantal van zijn favoriete cafeetjes verdwijnen, zo vreest hij. Het toppunt van genot is voor hem een glaasje jenever op een Perzisch tapijtje. "Mijn leven lang heb ik me erop verheugd om ooit zelf een oud mannetje te zijn en in zo'n oud kroegie van een jonkie te genieten. Word ik eindelijk een oud mannetje en dan raken die kroegjes op."

Je hebt onze social cookies (nog) niet geaccepteerd.

Doet dit onderdeel van deze website het niet? Voor een volledig werkende website accepteer je hier de social cookies.

Over EendVandaag

EenVandaag gaat deze winter weer op pad. In een lelijke eend, met warme chocolademelk en een interessante gast. Om te praten over het afgelopen jaar en de beloften van het nieuwe jaar.