Elk jaar vangt de Dierenbescherming 20.000 dieren op in het asiel. Voor allemaal moet een nieuwe eigenaar worden gevonden. De manier om potentiële baasjes te overtuigen? Een perfecte dierenfoto.
Sinds 2013 worden van alle asieldieren mooie foto's gemaakt. Zo kan, al voor een bezoek aan het asiel, op internet alles over de dieren worden opgezocht. Topfotograaf Robin Utrecht helpt de Dierenbescherming om de ultieme dierenfoto te maken.
Snellere kans op een baas
De Dierenbescherming heeft er de handen vol aan, de duizenden dieren die dringend een baasje nodig hebben. Om de dieren in het asiel onder de aandacht te brengen worden ze gefotografeerd en worden de foto's verspreid websites en social media.
"De dieren hebben op deze manier sneller een kans op een nieuw baasje", vertelt persvoorlichter Carmen Silos. Bovendien kunnen ze met foto's en aanvullende informatie mensen beter informeren over de asieldieren: "We willen namelijk niet dat mensen zomaar naar het asiel komen om een hond te bekijken. Dat is voor dit dier te onrustig."
Tips van een topfotograaf
Sinds 2013 maken vrijwilligers en medewerkers foto's van de asieldieren, en het is belangrijk dat dit ook goed gebeurt. Freelance fotograaf en winnaar van de Zilveren Camera Robin Utrecht fotografeert bekende mensen, zoals de leden van de Koninklijke familie, maar maakt ook met veel passie foto's voor de Dierenbescherming. Hij fotografeert asieldieren onder meer voor hun magazine en campagnes.
Hij gaf cursussen aan de medewerkers en vrijwilligers van de Dierenbescherming, vertelde ze hoe de instellingen van een camera werken en leerde ze de basisvaardigheden van fotograferen. Hoe laat je een dier het best tot zijn recht komen? "Zet bijvoorbeeld een zwarte hond niet voor een zwarte muur", zegt hij.
Lastige modellen
Asieldieren zijn niet de makkelijkste modellen voor fotografen. Het is bijvoorbeeld een helse klus om de asieldieren stil te laten zitten. Hiervoor ben je volgens Robin Utrecht bij katten vaak aan het verkeerde adres: "Honden reageren vaak wel op commando's, maar dat is voor een kat erg lastig."
Bovendien moet je volgens de fotograaf dieren met een moeilijke achtergrond eerst rustig aftasten: "Sommige dieren zijn getraumatiseerd omdat ze bijvoorbeeld mishandeld zijn. Je moet deze dieren extra voorzichtig benaderen en ze de tijd geven om te wennen."
Lees ook
Betrouwbare en eerlijke foto's
De Dierenbescherming onderstreept het belang van goede dierenfoto's: "Een foto zorgt voor de eerste indruk. Bovendien willen mensen de dieren van alle kanten zien." Foto's moeten dus betrouwbaar en eerlijk zijn, want de Dierenbescherming wil niet dat een baasje zich na een paar weken bedenkt.
Dat het gebruik van foto's goed werkt, merkt de Dierenbescherming wel aan het enthousiasme van mensen. En belangrijker, dieren worden sneller uit het asiel gehaald, en dat is precies de bedoeling.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.