Voor mensen die afstand van hun huisdier moeten doen, omdat ze er niet meer voor kunnen zorgen, is dat vaak enorm moeilijk. Hoe zorg je ervoor dat jouw dier een fijn nieuw thuis vindt? Voor deze mensen is er nu iets nieuws: een datingsite voor dieren en hun potentiële nieuwe baasjes.

Perfecte match

Femke Pasquino-de Harde bedacht de website Verhuisdieren.nl: daten met een dier. Volgens haar werkt de site net als een datingsite voor mensen, maar dan voor de match tussen mensen en dieren. "Het doel is om te voorkomen dat dieren in een asiel belanden", vertelt Pasquino-de Harde. "De mensen die hun huisdier moeten verhuizen, maken een profiel van het dier en diegene die zoekt, maakt een profiel van zichzelf."

Vervolgens matcht een algoritme zoekenden met een dier dat bij hen past, net als op een reguliere datingsite. "Wat is je leefomgeving, wat is je situatie en welke eigenschappen zoek je in een huisdier? Met die kenmerken maken we een perfecte match. Dan is het kijken of het in het echte leven ook matcht en kan er een overdracht plaatsvinden." 

Negatieve reacties

Volgens Pasquino-de Harde heerst er een taboe op het herplaatsen van huisdieren. "Als je een advertentie plaatst van een dier dat een nieuw baasje zoekt, krijg je al heel snel van alles over je heen; 'je weet toch waar je aan begonnen bent' of: 'als je eenmaal kiest voor een dier moet je daar tot de dood voor zorgen.'" Maar vaak zit er veel meer achter het afstand doen van je huisdier. "Mensen beseffen niet genoeg dat er hele verdrietige verhalen achter zitten." 

Pasquino-de Harde kent voorbeelden waarin baasjes ernstig ziek worden of in financiële problemen komen, waardoor ze niet meer voor hun dier kunnen zorgen. "Dan moet je toch een hele verdrietige keus maken. Dan vind ik dat mensen die kiezen voor het belang van het dier, heel veel respect verdienen. Het is juist een teken van liefde." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.