Ze leggen hun leven in de waagschaal voor anderen. En dat levert de lifeguards van de reddingsbrigade geen cent op. Sterker nog, het kost ze geld. Er is zo weinig geld beschikbaar bij de brigade, dat de vrijwilligers zelf opdraaien voor hun kosten.

Reddingsbrigades zitten financieel in zwaar weer waardoor brigades op de lange termijn zelfs kunnen omvallen. "Dan zal de kans op verdrinkingen toenemen", waarschuwt de directeur van de Reddingsbrigade Koen Breedveld. Michiel van Nispen (SP) vindt dit 'onacceptabel' en wil dat de minister bijspringt. "We kunnen hen, de lifeguards van de reddingsbrigade niet in de kou laten staan."

Veel kosten

Opleidingen, trainingen, reiskosten, parkeerkosten, contributie, de lunch en soms zelfs zwem- en reddingskleding, de vrijwillige lifeguards van de reddingsbrigade zijn jaarlijks een hoop geld kwijt.

"Het gaat zeker om vijf- tot zeshonderd euro", vertelt lifeguard Sander Zeilstra, die ook werkzaam is als woordvoerder bij de brigade. "En dan reken ik de tijd die je hierin investeert niet mee."

Toename kans op verdrinking

Al twintig jaar doet hij dit werk. En ja, het kost hem veel tijd en geld, maar hij doet het met liefde. Net als zijn 2750 collega-lifeguards. "Dat is het hele rare. Eigenlijk betalen wij om ons leven in de waagschaal te mogen leggen voor ander. En dat doen we met passie en plezier gek genoeg."

audio-play
Sander Zeilstra: "Eigenlijk betalen wij om ons leven in de waagschaal te leggen voor anderen."

Het zit niet in de aard van de lifeguards om te klagen of te bedelen, maar door de coronacrisis zit de brigade in financieel zwaar weer. In normale tijden haalt de reddingsbrigade veel geld op door sponsoracties bij evenementen als Koningsdag en city swims. "We lopen 1 miljoen euro aan inkomsten mis. Dit seizoen overleven we nog wel, maar het moet niet veel langer duren. Dan zullen brigades omvallen. En dan zal de kans op verdrinkingen toenemen."

Niet op kosten jagen

SP-Kamerlid Michiel van Nispen noemt dat 'ongelofelijk treurig'. "Wij vragen nu van mensen die letterlijk levensreddend werk doen om te betalen om dat werk te mogen doen. Ik vind dat niet uit te leggen."

Hij vind dat de lifeguards van de reddingsbrigade daarom ondersteuning moeten krijgen. "Ze verdienen onze waardering. We moeten hen niet op kosten jagen om verdrinkingen te voorkomen en soms hun eigen leven in de waagschaal stellen."

audio-play
Michiel van Nispen (SP): "Ik denk dat een structurele financiering nodig is."

'20 cent voor brigade als je naar strand gaat'

Dat het werk hard nodig is, bewijzen de cijfers, die een stijgende trend laten zien. Het afgelopen jaar moest de brigade al ruim 9000 reddingsacties ondernemen. Door de langere en warmere zomers wordt verwacht dat dit in de toekomst verder op zal lopen.

Sander hoopt op meer waardering vanuit de maatschappij, die zich naar zijn idee niet bewust is van hun situatie. "De meeste strandbezoekers denken dat dit onze baan is, dat wij hier geld mee verdienen. Maar dat is natuurlijk niet zo. Als iedere strandbezoeker 20 cent aan de reddingsbrigade zou geven, zouden we alle brigades kunnen ondersteunen."

'Minister moet er werk van maken'

De lifeguard vindt ook dat de overheid meer kan doen: "Het zou gepast zijn als we in ieder geval onze onkosten vergoed krijgen. Mijn oproep aan Den Haag is om onze maatschappelijke waarde te erkennen."

SP-kamerlid Michiel van Nispen is het daar roerend mee eens en zegt 'absoluut bij de minister aan te kloppen.' Hij dient daarom vanavond een motie in: "Het is niet uit te leggen dat mensen die hun leven wagen om anderen te redden daarvoor moeten betalen. Ik vind dat de minister werk moet maken van een fatsoenlijke financiële bijdrage voor de brigade."

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat desgevraagd weten dat het financieren van de reddingsbrigade geen taak is van de overheid, maar van de gemeenten.

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.