Ze kenden elkaar voor de coronacrisis niet. Nu zitten ze al weken 24 uur per dag op elkaars lip. Marcel heeft een kwetsbare gezondheid en ging in volledige quarantaine. Via Facebook vond hij, tegen betaling, een quarantainemaatje in Maarten.

"Drie weken zitten we nu al samen opgehokt, niet dat we de dagen tellen hoor", lacht Marcel. Hij ligt op bed tijdens het bellen. Het was een zware nacht vannacht. Tot vijf keer moest Maarten uit bed om hem naar de wc te helpen. "Dat is een record tot nu toe", vertelt Maarten.

Wisselende verzorgers voorkomen

Maarten (30) is er niet alleen voor het gezelschap. Zijn voornaamste taak is de zorg voor Marcel (51), die sinds zijn geboorte in een rolstoel zit, zelfstandig woont en 24 uur per dag hulp nodig heeft. De Bredanaar heeft longproblemen en wil hiermee voorkomen dat er steeds wisselende verzorgers langskomen, die het besmettingsgevaar voor hem vergroten.

3000 euro betaalt Marcel aan Maarten om hem te helpen tijdens de quarantaine. Daarvoor moet hij dus wel aan de bak. "Maar dat is logisch, toch? Het is veel geld. Maar het is echt een win-winsituatie, want ik kan nu rustig solliciteren, terwijl er wel geld binnenkomt", zegt Maarten, die normaal gesproken in de evenementenbranche werkt.

Blender

Om Maarten 's nachts te kunnen wekken, hebben de twee mannen zelf een wekker gefabriceerd. Via een schakelaar kan Marcel vanuit bed de blender aanzetten. "We konden dat ding aan alles verbinden, maar dit vonden we wel leuk", legt Maarten uit. Dat levert een lekker hard geluid op, waardoor de boomlange dertiger wakker wordt. Meestal wil Marcel dan omgedraaid worden of hij wil naar de wc.

Na bijna een maand samen zijn ze in een sleur terechtgekomen. De uren en dagen worden gevuld met schaken, lezen en tv kijken. Maarten doet aan gewichtheffen. Hij nam twee dumbells mee in quarantaine. "Hoorde ik ineens gekreun en gezucht in mijn huis. Is ie met zijn gewichten in de weer", zegt Marcel.

Lees ook

Naïef of verstandig

Politiek houdt de gemoederen in het quarantainehuishouden het meeste bezig. Tijdens het gesprek volgt een inkijkje in de discussies die beide heren voeren over bijvoorbeeld het migratiebeleid. Maarten ziet zichzelf meer als links en 'medemenselijker', waarop Marcel hem beledigd onderbreekt en hem lachend 'naïef' noemt. Marcel quote Churchill: "Als je jong bent en niet links, heb je geen hart. Ben je oud en niet rechts dan heb je geen verstand."

De twee komen helemaal niet buiten, op een rondje hardlopen van sportfanaat Maarten na. Hij is solidair met Marcel die elk risico vermijdt en niemand ziet. Dus ook mensen op anderhalve meter afstand zien, zit er voor hem niet in. Boodschappen worden door vrienden en familie gedaan. De tassen worden voor de deur gezet en na een paar uur halen ze die binnen.

Wachten op zorg

Mentaal gaat het goed met Marcel, maar lichamelijk niet. Hij behoort tot de immer groeiende groep mensen waarvan de zorg is uitgesteld vanwege corona. Hij heeft veel last van zijn darmen en wacht op een steeds dringendere ingreep.

Dat is een van de redenen waarom Maarten wel tot vijf keer uit bed moest om hem naar de wc te helpen afgelopen nacht. "Tijdens carnaval lag ik in het ziekenhuis. Ze hebben de behandeling toen onderbroken vanwege Corona. Ik wacht nu op zorg", vertelt Marcel. Ze leven bij de dag, maar verwachten dat hun leven samen nog een maand zal duren.

Luisteren

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.