Is het verstandig de Giro d’ Italia in een conflictgebied te starten? En is de veiligheid wel voldoende gegarandeerd? Moet je sowieso wel buiten Italië starten? Hoe moeten we omgaan met het vermeende dopinggebruik van Christopher Froome? En hoe erg vindt Mart het verdwijnen van de Rondemissen? Het zijn vragen van Facebook-kijkers die Mart Smeets voor ons beantwoordde.
Mart Smeets is niet onverdeeld blij met de Giro-start in Jeruzalem. “Op het plein van Noord Korea, dat was het summum geweest”, merkt hij met enig cynisme op. Maar het principe van starten in het buitenland stuit hem niet per se tegen de borst: “Ik begrijp het wel. Alle grote Rondes proberen naar het buitenland te komen. Nederland heeft al drie keer een start van de Giro gehad.”
- Kijk hier de hele live-sessie met Mart Smeets terug:
Voor de fans maakt het volgens Smeets niet uit: “Wielerliefhebbers zijn generaliserend gezegd, niet geïnteresseerd in politiek. Die willen weten wie de tijdrit wint. Die hebben er geen boodschap aan het feit dat mensen uit de andere kant van de stad Jeruzalem niet naar het fietsen mogen kijken. Daar waar het geld is, wordt topsport georganiseerd. Als ze echt durf hadden gehad, dan hadden ze gesproken met de Palestijnen, en dan hadden ze een lus door het Palestijns gebied gemaakt. Dan pas had het enig succes gehad. Dan hadden ze kunnen zeggen: wij doen op onze wijze mee aan de verbreding van de denkwijze over wat hier aan de hand is.”
Luister & lees ook:
Controverse rond Chris Froome
Favoriet Chris Froome heeft de afgelopen maanden flink onder vuur gelegen wegens vermeend dopinggebruik. Is het niet problematisch dat hij nu toch van start gaat in een grote ronde, en nog wel met een flink startgeld? “De start van Froome is controversieel vanwege zijn dopingprobleem dat hij blijkbaar met zich torst, maar waar we het fijne ook niet van weten. Die 1.4 miljoen die hij als startgeld krijgt verbaast me ook niet, omdat je als je Froome in huis hebt, je de hele Engelssprekende pers daarheen haalt.”
Genderneutrale rondemissen
Of Dumoulin als overwinnaar uit de bus komt wil Smeets niet zeggen: “Ik doe nooit aan voorspellingen.” Wel zegt hij dat het alleen de grootsten is gegeven zichzelf op te volgen als winnaar. Of Dumoulin deze ronde weer gaat winnen weten we nog niet, maar feit is dat hij zich na zijn winnende tijdrit weer in het roze kan hijsen.
Op dat podium wordt hij overigens niet meer opgewacht door de rondemissen, want wegens vermeend seksisme is dat gebruik afgeschaft. Smeets kan er wel om lachen, en ziet nieuwe mogelijkheden: “We moeten gendergelijk zijn. Dus ik vind dat iedere renner de keuze om uit te maken door wie hij gekust wil worden. Of door Gani of door Esmeralde. Dan maken we er een multiple-choice van. Door wie wil je gekust worden? Dat zou mooi zijn, direct op het podium uit de kast komen.”
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.