Chris Froome mag zaterdag ‘gewoon’ starten in de Tour de France: deze week werd hij vrij gesproken van dopinggebruik. Het nieuws lijkt niet af te doen aan de hetze die op dit moment gevoerd wordt tegen de wielrenner. Lance Armstrong werd ook uitgejouwd door het publiek, ver voordat hij bekende dat hij doping had gebruikt. 

De Tour van 2004

Volgens sportcommentator Mart Smeets is het moeilijk om iets te doen aan mensen die tijdens de wedstrijd kwaad in de zin hebben. "Wielrennen is per definitie de sport van de straat. Je kunt op de stoep gaan staan en je kunt ze langs zien rijden, je kunt ze aanraken: je kunt in principe alles met de renners doen."  De Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong had het dan ook moeilijk tijdens de tour in 2004. "Hij had pas veel later bekend dat hij doping had gebruikt, maar tijdens die tour waren er wel al vermoedens. Frankrijk haatte hem sowieso omdat hij de eer van de Fransen had gestolen en de Fransen hebben sowieso iets tegen Engels-sprekende mensen op hun wegen."  Tijdens die tour moest er daarom altijd een bodyguard mee met Armstrong. "Die bodyguard liep voor, achter en naast Armstrong. Dat was nodig want je had mensen die oprukten, rotzooi naar zijn hoofd wilden gooien en hem een klap wilden geven." 

Vermomde scherpschutters

Het bewaken van Armstrong ging zelfs zo ver dat tijdens de laatste etappe de organisatie van De Tour extreme middelen moesten inzetten, vertelt Smeets: "De organisatoren deden het in hun broek: want hoe kon je die bezopen menigte ervan weerhouden om Armstrong iets aan te doen? Toen hebben ze in de laatste etappe van 8 kilometer, 16 kilomter aan dranghakken geplaatst in de nacht voordat de renners daar aankwamen. Pas later werd bekend dat er vóór Armstrong een scherpschutter reed in vermomming. In de auto van Armstrong zat een vent met een groot pistool klaar in geval van nood en daarachter reden er nog eens twee mannen in vermomming: ook weer twee scherpschutters van het Franse leger."  

Froome: 'Laat de negativiteit thuis'

Froome hoopt in ieder geval dat er geen incidenten plaats zullen vinden de komende weken. Tijdens een persconferentie zei hij: "Als je geen Chris Froome of Sky-fan bent, trek dan een shirt aan van het team dat je wél steunt en breng positiviteit mee: laat de negativiteit thuis." Met deze uitspraak lijkt Chris Froome te willen reageren op zijn vele 'haters', wat er alleen maar meer zijn geworden sinds vorig jaar toen er tijdens de Ronde van Spanje een te hoge dosis salbutamol aangetroffen werd in zijn urine. Hoewel de wielrennerbond hem heeft vrijgesproken, denkt Smeets dat het slechte imago lang aan hem blijft kleven. "We zullen hem niet alleen herinneren als de man die de Giro, de Vuelta en de Tour won, maar ook als de man aan wie dit idiote verhaal kleeft."   

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.