Wanneer Chris Froome op 7 juli aan de start verschijnt in de Tour de France moeten de renners gaan staken. Die oproep doet oud-Tourwinnaar Bernard Hinault in de krant Ouest-France. De dopingzaak van Froome is nog niet beslist, en zo lang dat zo is zou Froome niet mogen koersen, vindt Hinault. Dat hij opkomt voor rechtvaardigheid in het wielrennen is niet nieuw. Tijdens zijn gehele carrière staat Hinault bekend om zijn activisme. Mart Smeets blikt terug op het jaar 1978, toen Bernard Hinault zorgde voor een totale staking in het wielerpeloton.

Hinault was 23 jaar in 1978. Hij baalde van het enorm zware programma, waarin renners zo'n beetje twee etappes per dag moesten fietsen om de kas van de organisatie te spekken. In de etappe naar Val D’Argens stapten de renners, op zijn initiatief, 50 meter voor de finish af. Ze kwamen vervolgens wandelend over de streep. De hele rit hadden ze gepeddeld en geen strijd gevoerd. Het publiek was woedend en floot de renners uit. Oud-renner en ploegleider Hennie Kuiper was onder de indruk van de overtuigingskracht van Hinault. "Hij was een leider. Hij was 23 jaar en durfde het aan."

Een koppige Bretonner

Mart Smeets herinnert zich de prachtige etappefoto waar Bernard Hinault met zijn kin omhoog en fiets in de hand over de finishlijn wandelt. "Het is precies veertig jaar later! Dat is toch prachtig dat Hinault dat doet. Hij is een koppige Bretonner, dat zijn de Friezen van Frankrijk." Volgens Smeets is er niet veel veranderd. "Hinault doet nu weer zo'n oproep en dat bewijst twee dingen: dat iedereen zichzelf trouw moet blijven in zijn streven naar eerlijkheid, en dat hij nog steeds zijn mond open durft te doen."

Door de staking in 1978 werd het probleem van de twee ritten per dag niet meteen opgelost, maar impact had het volgens Smeets wel. "Die staking heeft een belangrijke rol gespeeld. Vanaf die dag zijn de renners geëmancipeerd. Er kwam een vakbond en er was aandacht voor de positie van de renners."

Smeets is het eens met de opvattingen van Hinault over deelname van Froome aan de Tour. "Het zijn schijtluizen bij de UCI. Ze moeten eindelijk eens een keer optreden in het geval Froome. Bijna negen maanden geleden werd dit een punt en het is nog steeds niet opgelost. Hinault is degene die er nu duidelijk op wijst dat dit echt niet kan."