De rechter heeft besloten dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. Maar wat betekent dat? Avondwinkels tasten nog in het duister. "Ik ben blij dat we weer langer open zouden kunnen, maar we moeten wel dat virus eronder krijgen."
Bedrijfsleider Jan Disseldorp van avondwinkel Sterk in Amsterdam-West gaat vanavond sowieso nog niet na 21.00 uur open. "Ik zit met roosters", vertelt hij. Mocht de avondklok echt van de baan blijven, dan wil hij vrijdagnacht voor het eerst weer langer open gaan.
Gemengde gevoelens
Sinds 22 januari is zijn winkel geen echte avondwinkel meer, omdat Disseldorp vroeg moet sluiten. "Op zich ben ik blij dat we nu weer open zouden kunnen 's avonds na 21.00 uur, maar ik vind het ook wel verdrietig dat de regering de avondklok niet waterdicht kon krijgen. We moeten toch dat virus eronder krijgen", vertelt Disseldorp.
Zelf wil hij ook wel weer eens naar een feestje, maar hij heeft ook van dichtbij meegemaakt dat het in de ziekenhuizen nog erg druk is. "De ic's liggen nog te vol. Mijn broer moest een operatie ondergaan in het VUmc en is met open wonden naar het Zaans Medisch Centrum gebracht, omdat er geen plek was in het VUmc."
'We blijven in een crisis zitten'
Van Disseldorp vindt persoonlijk dat de uitspraak van de rechter om de avondklok op te heven niet nodig is geweest. "Het zijn noodverordeningen, niemand heeft dit ooit meegemaakt. Moeten we nu op zoek naar een zondebok, wie het wetboek niet goed heeft gelezen?", zegt hij. "De advocaat van Viruswaarheid heeft dat dan beter gedaan. Nou, goed hoor, hoe blij moet je daarmee zijn?"
Hij denkt ook niet dat er vanavond iemand is die na 21.00 uur buiten op straat een dansje van vreugde gaat doen, zoals de voorman van Viruswaarheid, Willem Engel, dat vanmorgen zei. "De rechter vindt het misschien geen noodsituatie, maar ik zie het wel als heel urgente crisis als er zoveel mensen ziek worden."
Inkomsten uit alcohol
Als de avondwinkels weer langer open mogen, zou dat natuurlijk kunnen zorgen voor extra inkomsten. Maar zo hard zal het niet lopen, zegt Disseldorp. "Zolang het alcoholverbod na 20.00 uur van kracht is, blijft de avondverkoop voor ons toch tegenvallen. Ook na 21.00 uur."
Mede door de avondklok denkt hij zo'n 35 tot 40 procent omzetverlies te hebben. Maar zijn verhaal halen wat betreft de misgelopen inkomsten, doet Disseldorp niet. Hij kijkt vooral naar de horeca: "Die hebben het nog slechter."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.