De spanningen op het Oekraiense schiereiland de Krim lopen zaterdag nog verder op. Terwijl de Russische energiegigant Gazprom dreigt een einde te maken aan de vriendenprijs die het voor Oekraïne rekent, meldt de premier van Oekraïne dat het zich niet door Rusland laat provoceren. Rusland mengt zich actief met militairen in het conflict op de Oekraïense Krim. 

Russische soldaten hebben strategische posities ingenomen, onder andere op vliegvelden op het schiereiland, volgens Moskou om 'de positie aan de Zwarte Zee te behouden'. Het Russische ministerie van defensie stuurde 6000 extra militairen naar de regio.

Gewapende mannen uit Kiev hebben vandaag in de hoofdstad van de Krim, Simferopol, een aanval gedaan op het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze hebben geprobeerd het pand over te nemen en er zijn gewonden gevallen, volgens een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De aanval is afgeslagen door zelfsverdedigingmilities uit de Krim, aldus het ministerie. 

Gisteren drongen volgens de Oekraïense autoriteiten Russische legerhelikopters het luchtruim boven de Krim binnen. Oekraïense grenswachters werden omsingeld bij Sebastopol. Telefoon- en internetverkeer is deels uitgevallen en het luchtruim boven het vliegveld bij Simferopol is tot zeker morgenavond gesloten, meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

De VN-Veiligheidsraad kwam in een spoedzitting bijeen op verzoek van het Oekraïense parlement. Permanente leden Duitsland en Frankrijk toonden zich eerder al 'zeer ongerust' over de gebeurtenissen op de Krim. De Europese landen willen dat de partijen niets doen wat de Oekraïense territoriale integriteit kan schenden. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat de schending van Oekraïnes territoriale integriteit door Moskou niet onbestraft zal blijven.

Hoe ontwikkeld de situatie zich dit weekend?

In EenVandaag onder meer journalist Hubert Smeets, die jarenlang als correspondent in Rusland werkzaam was. Ruslanddeskundige bij instituut Clingendael Marcel de Haas gaat in op wat er op  militair gebied allemaal mogelijk gaat gebeuren. In de Krim is correspondent Pieter Waterdrinker, hij praat over de laatste stand van zaken in het gebied.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.