Het tekort aan kraamverzorgenden neemt vanaf volgend jaar gestaag toe. Een van de redenen is dat het salaris op een heel laag niveau ligt. "Je kunt er bijna niet van rondkomen."
'Het is geen vetpot' en 'Het is een mager salaris': kraamverzorgenden zijn niet te spreken over hun inkomen. Neem nu de dagen dat ze stand-by moeten staan, wachtend op een telefoontje dat een bevalling aanstaande is, en dan zoef naar de auto rennen om de bevalling te begeleiden. Een bevalling laat zich immers niet strak plannen. Maar zo'n wachtdag levert 11,44 euro bruto op. Dat is netto nog geen euro per uur.
Zorg in de knel
De Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) luidt al een tijd de noodklok. Er moet geld bij om het tekort aan kraamverzorgenden aan te pakken. De NBvK kijkt boos naar de werkgevers.
"Het falende bedrijfsbeleid wordt afgewenteld op de kraamverzorgenden", zegt een woordvoerder van de NBvK. Het resultaat van dat beleid: het aantel ziekmeldingen ligt meer dan 20 procent hoger dan in de rest van Nederland. Veel personeelsleden trekken het niet meer. De zorg voor kraamvrouwen en baby's komt steeds meer in de knel. En als werkgevers geen loonsverhogingen kunnen doorvoeren, is het volgens hen aan de politiek om er voor te zorgen dat het roer wordt omgegooid.
Vanaf 2020 neemt het tekort aan kraamverzorgenden toe. De belangrijkste hiervoor redenen zijn:
- De prognose is dat het aantal geboorten toeneemt
- Meer kraamverzorgenden stoppen met werken (zij gaan met pensioen)
- De instroom is niet groot is omdat het salaris te mager is
Afhankelijk van zorgverzekeraars
"Wij zijn afhankelijk van de bedragen die we ontvangen van de zorgverzekeraars", zegt directeur van "Zorg in Nederland" (ZiN) Paul Hulst. "Deze wijzen op hun beurt weer naar de Nederlandse Zorgautoriteit, de NZa. Deze rekent uit wat de zorgverzekeraars behoren te betalen aan de werkgevers in de kraamzorg." De ene partij wijst naar de andere. De directeur van de grootste werkgeversorganisatie voor kraamverzorgenden in Nederland geeft het toe: "Ze verdienen veel te weinig."
"De werkgevers zijn niet in staat om meer te betalen, om de eenvoudige reden dat ze het niet hebben. Nu als staan veel organisaties in de wereld van de kraamzorg op omvallen. Als ze hun personeel meer gaan betalen vallen ze om", zegt Paul Hulst.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.