Veel Groningers die in het aardbevingsgebied wonen, voelen zich niet veilig in hun eigen huis. Veel huizen staan al in de steigers om aardbevingsbestendig te worden gemaakt. Daarbij wordt al langer gewerkt met het zogenaamde 'stalen skelet'. Er is nu ook een andere manier ontwikkeld: Quakeshield wordt het genoemd. Daarbij worden koolstofstrips geplaatst in de gleuven van een huis, wat aardbevingsschade moet voorkomen.
Een van de ontwikkelaars van Quakeshield is Martin van der Leest van SealteQ. Hij geeft aan dat het idee om koolstofstrips te gebruiken voor aardbevingsbestendige woningen afgeleid is uit de wegenbouw. "Koolstof is acht keer sterker en lichter dan staal. Bij viaducten worden koolstofstrips gebruikt om die te versterken en ook wordt het gebruikt in de vliegtuigbouw. Het grote voordeel is dat het enorm sterk is, maar het product wordt niet zwaarder." Na veel testen door onder andere de TU Delft en TU Eindhoven is Quakeshield in gebruik genomen in een aantal woningen in Groningen. In onderstaande video is te zien hoe Quakeshield verwerkt wordt in een woning.
Woningen hebben al aardbeving meegemaakt
Begin dit jaar werd Oost-Groningen nog opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter. De ultieme test om te kijken of er schade is aan de Quakeshield-woning. De woning staat middenin het aardbevingsgebied. Van der Leest ging kijken of er scheuren in de woning te vinden waren. "De woning was honderd procent scheurvrij." Inmiddels zijn er al 39 woningen in Oost-Groningen die gebruik maken van Quakeshield.
Oude manier kost onnodig veel geld
Er wordt onnodig veel geld besteedt aan het verstevigen van de huizen in het Groningse aardbevingsgebied. Die kritiek uitte veiligheidsdeskundige Ira Helsloot, en belangrijk adviseur van het ministerie van Economische Zaken eerder bij EenVandaag. Volgens hem worden huizen op een manier verstevigd die niet wordt gebruikt in landen waar aardbevingen regelmatig voorkomen. Dat kost klauwen met geld. Quakeshield is een goedkopere manier, maar was nog vrij onbekend. "De overheid maakt gebruik van manieren die er al waren om de woningen te verstevingen. Deze nieuwe manier was nog redelijk nieuw", zegt van der Leest.
Iemand anders moet niet met het idee aan de haal gaan.
Martin van der Leest, bedenker Quackeshield
Internationale belangstelling
Inmiddels is de verstevigingstechniek wel bekend bij de overheid. Van der Leer geeft aan dat de versteviging tot op heden alleen wordt gebruikt in Oost-Groningen, maar er is internationale belangstelling voor. "Zuid-Europa en Nieuw-Zeeland hebben belangstelling voor dit project, maar wij wachten nog op Europees patent. Iemand anders moet namelijk niet met het idee aan de haal gaan."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.