Geralien Tanainis is een Nederlandse ondernemer op het eiland Chios. Op het eiland is een zogenaamde ‘hotspot’ ingericht waar vluchtelingen worden opgevangen. Na de deal tussen Turkije en de EU van 20 maart is Vial een detentiecentrum geworden waar mannen, vrouwen, kinderen en zelfs baby’s gevangen zitten. Vanuit Chios vertelt Geralien op regelmatige basis over de ontwikkelingen ter plaatse.
Een advocate uit Athene heeft de procedure omtrent de asielaanvraag voor de komende periode toegelicht in een meeting waarbij verschillende organisaties aanwezig waren. Ook mijn man was hierbij.
Het schijnt dat Turkije een nieuwe wet heeft ondertekent waaruit blijkt dat het voor de Syriers een veilig land zou zijn. Volgens de Griekse wet zouden de vluchtelingen 25 dagen na aankomst in de hotspot meer duidelijkheid moeten hebben gekregen en zouden ze daarna hoe dan ook vrij gelaten moeten worden. Maar dat had dan op 15 april al moeten gebeuren, maar het volgende zorgwekkende bericht van een medewerker van de hotspot is dat er een aanvraag is ingediend voor uitstel van nog eens 45 dagen.
In tegenstelling tot de vluchtelingen in de hotspot zijn de vluchtelingen in de officiële SOUDA- en DIPETHE-kampen vrij. Een SOUDA-kamp bestaat uit grote tenten en tenthuisjes en DIPETHE-kmapne uit zelfgemaakte tenten van zeil. Het weer werkt vooralsnog mee: zomerse temperaturen, maar mocht het gaan regenen, dan is dat vooral voor DIPETHE-kampen rampzalig.
Er komen nog maar mondjesmaat bootjes binnen die gewoon naar de hotspot worden overgebracht, ook al zit dat helemaal vol. Het zou me verbazen als er was nagedacht over de vraag: wat als het OVERAL overvol is? Waar worden mensen dan geplaatst?
Intussen is er overleg geweest tussen de verschillende keukens over meer afwisseling van het menu. Aangezien mensen een lange periode verblijven op het eiland is dat noodzakelijk. De keukens die werkzaam zijn voor de vluchtelingen zijn de 'Social Kitchen' (locale bevolking), The People's Street Kitchen (internationaal) en de Basque Kitchen (Spaans). Er is onderlinge samenwerking, onder meer over wie wanneer en op welke plek eten opdient. The People's Street Kitchen neemt het grootste deel voor haar rekening, in samenwerking met een groep uit Korea, de "Ching Hai Masters".
Ook hoorden we zojuist dat er een demonstratie is geweest in de hotspot. De vluchtelingen demonstreerden omdat ze vrijheid , betere omstandigheden en meer eten willen. Het gerucht gaat dat 100 mensen niet te eten hebben gekregen. En aangezien ze gevangen zitten, kunnen ze zelf niets kopen. Zo is er geen winkeltje, terwijl sommigen wel geld hebben zelf dingen te kopen.
Erger is de situatie voor kinderen, met name voor baby’s: We hebben contact met een vluchteling die sinds 20 maart met zijn gezin in de hotspot Vial verblijft. Hun baby is nog afhankelijk van babymelk, maar de hoeveelheden die ze per dag krijgen zijn nauwelijks genoeg voor 1 fles. De vluchteling beschrijft de situatie als volgt:
After one bottle finished . We put bread in the water then we give her at night she wake up several time here some thing like orange but sweet we give her
Situation in Vial for baby is too bad
Most of the people in here has no hat water to mix milk . When We Mix Milk To Cold Water Baby Didn't eat
Some time what ever we eat we give her little little but she can't solve then we give her infacol medicine .
When here was clinic and we get the infacol medicine from them
I can't see crying of my baby any more . My mind is getting up
Dit is maar één gezin van de velen met onnoemelijk grote problemen. Zo is er waterpokken geconstateerd in Vial, een kinderziekte die erg besmettelijk kan zijn en gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Er zou minstens 1 hoogzwangere vrouw in Vial zijn. Ik hou mijn hart vast en hoop de volgende keer betere berichten te kunnen delen.
Lichtpuntje van de dag:
We hebben een aantal kinderen heel blij kunnen maken door ze met onze helmen te laten spelen en even op de scooter te laten zitten.
Hun dag was even goed!!
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.