Twee Kamerleden van Turkse afkomst, Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu, maken sinds gisteren geen deel meer uit van de PvdA-fractie. Ze hadden openlijk kritiek geuit op het integratiebeleid van minister Asscher. Een drie uur durende fractievergadering kon een breuk niet voorkomen. Welke gevolgen heeft dit voor de PvdA?
Het PvdA-bestuur meldt dat ze de partij zijn uitgezet, zelf zeggen ze zelf te zijn opgestapt omdat ze het niet eens zijn met het integratiebeleid van minister Asscher. Eerder deze week betitelden ze het beleid van Asscher als uitstotingsbeleid. Kuzu en Öztürk vinden de opstelling van PvdA-vicepremier Asscher ten opzichte van Turkse organisaties als Milli Görüs te kritisch.
Een gesprek met de PvdA-top volgde, maar een excuus voor hun uitlatingen en instemming voor het beleid van Asscher ging de twee politici te ver. Ze zijn opgestapt uit de fractie en nemen hun zetel mee. In een reactie op Demet TV gaf het tweetal aan dat de partij hen 'monddood wil maken'.
Aan het woord Zeki Arslan, voorzitter van Forum over de politiek spagaat waarin Turkse politici werken. Hoe politiek noodzakelijk is het trouw te blijven aan je etnische en religieuze achterban? Ook spreken we PvdA-prominent Rob Oudkerk. Hij zegt dat het goed is dat de PvdA die grens trekt, maar vindt het wel 22 jaar te laat. Naar zijn mening zijn ze binnengehaald uit pragmatisme en opportunisme, niet vanwege kennis en kunde. Met het zicht op de komende verkiezingen zal dit opportunisme wel weer voorkomen, dus deze streep die nu getrokken is, zal volgens Oudkerk geen definitieve kentering zijn.
In Radio EenVandaag een gesprek met publicist en politicoloog Ozan Turkdogan.
Bekijk hieronder de documentaire die Dossier EenVandaag eerder maakte over problemen van de PvdA met de Turkse achterban (Met Turkse ondertitels):
Öztürk en Kuzu beginnen eigen beweging
De Kamerleden Öztürk en Kuzu hebben inmiddels een korte verklaring geplaatst op Facebook:
Wij hebben hectische en bewogen dagen achter de rug. Wij bedanken iedereen voor de vele steunbetuigingen. Daardoor voelen wij ons gesterkt om te bouwen aan een beweging waar Nederland naar snakt, gericht op acceptatie van een ieder in de samenleving die wil bouwen aan een toekomst waarin iedereen echt gelijkwaardig wordt behandeld. In de loop van deze middag volgt een uitgebreide schriftelijke verklaring van ons.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.