Nederland heeft te maken met een flinke bodemdaling. De verwachting is dat de grond in Nederland tussen nu en 2050 op sommige plekken tot twee meter daalt. Kijk op de kaart hieronder om te zien hoeveel jouw leefgebied de komende jaren zakt.
Met name het noorden en westen van Nederland hebben te maken met een relatief snelle verzakking van de bodem. Op sommige plaatsen daalt de grond tot liefst een halve centimeter per jaar.
Bodem verbrandt
Experts wijzen klimaatverandering aan als belangrijke oorzaak van de bodemdaling. Met name de lage veengronden dalen hard door de extreem lage waterstanden. Droogliggend veen oxideert (een trage vorm van verbranden). De bodem 'brandt' in de veengebieden dus langzaam weg, met verzakkingen als gevolg.
Deze zogenaamde veenoxidatie is onomkeerbaar. Het is dus zaak voor de waterschappen om rekening te houden met droge periodes. Als het grondwaterpeil goed gecontroleerd wordt, is te voorkomen dat de huidige snelheid van de bodemdaling doorgaat.
Lees ook
22 miljard euro schade
Bodemdaling veroorzaakt onder andere beschadigingen aan funderingen van gebouwen. Twee jaar geleden berekende het Planbureau voor de Leefomgeving dat bodemdaling tot 2050 voor 22 miljard euro aan kosten met zich meebrengt. Ook natuurgebieden lopen schade op doordat water uit deze streken wegstroomt naar droge veengronden.
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.