Grote opluchting bij Julio Poch en zijn familie nadat de rechtbank in Argentinië de ex-piloot heeft vrijgesproken van betrokkenheid bij de dodenvluchten in Argentinië ten tijde van het militaire regime in het land (1976-1983). Maar er worden al nieuwe rechtszaken voorbereid tegen zijn ex-collega's en de Nederlandse staat.
Poch was tijdens de militaire dictatuur piloot bij de Argentijnse marine. In die tijd werden politieke tegenstanderd vermoord, door ze van grote hoogte uit een vliegtuig in zee te gooien. Na deze tijd vestigde Poch zich in Nederland waar hij werkte bij Transavia. In 2003 sprak hij op Bali met collega's over de junta-jaren in zijn geboorteland. Toen de moord op politieke tegenstanders ter sprake kwam, zou hij hebben gezegd: "We gooiden hen in zee." Zijn collega's waren ervan overtuigd dat Poch met "we" ook zichzelf bedoelde.
In 2010 wordt hij, na zijn laatste vlucht voor Transavia naar Valencia, door Spanje uitgeleverd aan Argentinië. Even komt hij dan op borgtocht vrij waarna hij in 2011 opnieuw gearresteerd wordt en het proces begint. In 2015 wordt er een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist. En vannacht is hij dus vrijgesproken.
Rechtzaak tegen zijn ex-collega's en de Nederlandse staat
Julio Poch heeft al aangegeven zijn ex-collega's bij Transavia voor het gerecht te slepen. Advocaat van de drie collega's, Liesbeth Zegsveld, heeft op NPORadio1 al aangegeven dat een zaak beginnen kansloos is."Ze zouden het weer doen", aldus de advocaat. "De uitspraken van Poch zijn ofwel gebaseerd op grootspraak, of Poch is goed weggekomen."
Behalve de oud-collega’s, wil Poch ook de Nederlandse staat aanklagen. Zijn advocaat Knoops zegt vandaag in de Nieuwe Revue tonnen schadevergoeding te gaan eisen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.