In het afgelopen jaar hebben 81 jongeren tussen de tien en twintig jaar zelfmoord gepleegd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is bijna een verdubbeling van het aantal zelfdodingen in een jaar tijd. EenVandaag ondervroeg in april jonge mensen van 16 tot 34 jaar over zelfmoordgedachten. Eén op de zeven (15%) zegt daar dagelijks last van te hebben. De gedachte aan de dood stelt ze vooral gerust, zo geven ze aan. Dit zijn hun aangrijpende verhalen.
Voor de duidelijkheid: het gaat hier om jongeren met gedachten aan zelfmoord, het is zeker niet zo dat ze allemaal een (poging tot) zelfmoord doen. "Het voelt soms als een makkelijke oplossing. Ik wil niet zozeer zelfmoord plegen, omdat dit mijn familie/ vrienden pijn zou doen. Maar het idee van sterven is soms wel heel rustgevend.”
Lees ook: Drie op de tien jongeren voelen zich depressief
Een andere jongere zegt: "Dagelijks denk ik eraan, maar voor mij voelt het al niet eens meer als een 'big deal’. Ik heb wel eens aan mijn moeder verteld dat ik bijna zelfmoord zou plegen en die barstte natuurlijk in huilen uit. Het spookt dus dagelijks door mijn hoofd, maar om het te doen wil op de één of andere manier niet... Maar als ik gewoon een pistool naast me zou hebben liggen denk ik niet dat ik hier nog lang zou rond lopen.” Rondlopen met deze gedachten voelt ook echt als last. "De hele dag door sluipt het rond in mijn hoofd en elke nacht als ik ga slapen schreeuwt de gedachte aan zelfmoord lange tijd door mijn hoofd totdat ik uiteindelijk in slaap val.”
'Hoe zou de wereld zijn als ik verdwijn'
Veel jonge mensen met zelfmoordgedachten geven uit zichzelf aan dat ze veel stress ervaren over school, studie, werk of ‘de toekomst’. Stress waar ze niet goed mee om kunnen gaan. "In de slechte periodes ervaar je zo'n druk vanuit school, stage maar ook ouders die willen dat je een opleiding haalt dat het idee om eruit te stappen en je af bent van al het gedoe (nergens meer verantwoording over hoeven afleggen, geen zorgen over de toekomst, niet meer constant de druk voelen om te moeten presteren tegen onredelijke voorwaarden) erg verleidelijk is.”
"Het gaat vooral over de pijn en de stress die ik ervaar, het is gewoon zwaar en kut om over m'n leven na te denken. Ik heb namelijk niet echt het gevoel dat mijn leven beter wordt. Ik wil eigenlijk helemaal niet dood, maar ik het is gewoon fucking moeilijk om er mee te leven en niet op te geven.”
"Op dit moment zit ik in een toetsweek, en door de stress had ik het afgelopen weekend erg zwaar. Ik denk dan bijvoorbeeld bij mezelf hoe de wereld zou zijn als ik gewoon verdween, maar ik zet de gedachten niet door.”
"Als je het idee hebt dat alles tegenzit, het leven te zwaar is en niemand van je houdt, wil je soms gewoon even pauze. Maar er zit geen pauzeknop op het leven, dus dan ga je nadenken over helemaal stoppen.
Deelnemer EenVandaag Opiniepanel
Hoge prestatiedruk
Niet alleen jongeren die rondlopen met zelfmoordgedachten hebben behoefte aan een pauzeknop. Van alle jongeren die meededen aan het onderzoek geven acht op de tien (79%) aan de prestatiedruk als hoog te ervaren. "Als ik te weinig presteer, is er een reëel risico dat ik binnen een half jaar op straat sta. Dat legt genoeg druk.”
Iemand anders zegt: "Als ik werk zoek moet ik hbo hebben of mbo met minstens 2/3 jaar werkervaring. Ik moet een rijbewijs hebben, en ook eindelijk eens uit huis. Ik moet mezelf ontplooien, maar hee, niet te veel want er moet geen gat in je CV, dan krijg ik sowieso geen baan. Of misschien moet ik doorstuderen? Maar, hoe dan? Wie betaalt dat, want ik heb al een studieschuld. Ik heb geen relatie, mensen zeggen: 'zal je niet eens aan kinderen gaan denken?' Echt top!"
Lees ook: Forse toename zelfdodingen onder jongeren
'Ik heb geleerd om hulp te vragen'
Sommige jongeren melden dat hulp ze uit het dal heeft gehaald. "Gelukkig door de juiste adequate hulp is het niet zo ver gekomen. Maar voordat ik er echt over durfde te praten waren die gedachtes zeker al een half jaar aanwezig. Het belangrijkste van alles; ik heb geleerd om hulp te vragen en mijn situatie aan te geven.”
Heb jij of een dierbare hulp nodig? Stichting 113 Zelfmoordpreventie is 24/7 per dag bereikbaar via 0900 0113 of via www.113.nl
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.