Verplicht naar school tot je 23e, tenzij je een basisdiploma hebt? Minister Van Bijsterveldt gaat onderzoeken of dit landelijk ingevoerd kan worden. 64 Procent van de jongeren is voorstander van dit idee.
Een jongere die voorstander is, zegt: "Anders heb je mensen die geen baan kunnen vinden en die daarover gaan zeuren. Met dit plan ben je verplicht om een diploma te halen en dus heb je een opleiding en kan je een baan vinden." Tegenstanders vinden vooral dat je leerlingen die niet gemotiveerd zijn, niet moet dwingen. "Als jongeren met tegenzin naar school gaan gaan ze toch alleen maar lopen rellen en de lessen verstoren, dat is ook negatief voor de jongeren die wel willen."
Vrijwel alle jongeren zien het belang in van een diploma; 96% vindt het belangrijk een basisdiploma te hebben. "Als je geen diploma hebt, waar ben je dan? Tegenwoordig vragen ze bij Albert Heijn al bijna een diploma...", stelt een deelnemer. Toch denkt een op de vier deelnemers dat je ook zonder diploma ver kunt komen in deze maatschappij. Een meerderheid (54%) denkt echter van niet.
Huidige situatie
Nu moeten jongeren zonder diploma tot 18 jaar verplicht naar school. In het schooljaar 2010/2011 stopten ruim 38.500 jongeren met school, zonder een diploma. 82 Procent van deze groep is tussen de 18 en 23 jaar.
Over het onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 09 tot 17 januari 2012, deden 1.688 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.