Negen op de tien (88 procent) jongeren die een ticket bezitten voor een afgelast concert, optreden of festival, hebben begrip voor de ‘bewaar je ticket, geniet later’-oproep van de culturele sector.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met 3FM en CJP.

Tot 1 september verboden

In de oproep vragen organisatoren aan tickethouders hun kaartje te bewaren als een voucher voor het volgende of een ander evenement. Hiermee hopen ze de financiële klap uit te kunnen smeren over een langere periode. Vanwege de coronamaatregelen zijn alle evenementen tot 1 september verboden.

Veel deelnemers aan het onderzoek begrijpen dat als iedereen hun geld terugvraagt, de culturele sector dit niet overleeft. In de toekomst kunnen genieten van een concert, voorstelling of festival wordt daarmee onzeker

'Vragen staat vrij'

"Organisatoren hebben vast al veel kosten gemaakt. Als we nu allemaal ons geld terug gaan vragen, kan ik er ook volgend jaar een dikke streep door de festivalzomer", schrijft een teleurgestelde deelnemer.

Iemand voegt eraan toe: "En vragen staat toch vrij? Maar als iemand z'n geld terug wil, dan moet dat mogelijk zijn."

Geld terug

Van de deelnemers met een of meer festivaltickets, zegt 14 procent het geld van ten minste één kaartje terug te vragen. Bij kaarthouders voor een concert of optreden is dat 9 procent.

Ze kunnen de restitutie goed gebruiken of weten niet of ze op een alternatieve datum kunnen. Ook schrijft een tickethouder: "Je gaat toch niet betalen voor iets wat je niet krijgt?"

Geen stress voor kaartverkoop

De rest (86 procent bij festivals en 81 procent bij voorstellingen) is niet van plan om restitutie te vragen. Van hen kiest het overgrote deel daadwerkelijk voor de 'bewaar je ticket, geniet later'-optie (92 procent bij festivals en 70 procent bij voorstellingen).

Als het houden van het kaartje de organisatie de kans geeft om voor te bestaan, dan doen ze dat graag. Daarnaast hebben ze het geld nu toch al uitgegeven en missen ze het niet direct. Een jongere: "Ik wil heel graag naar dat festival en hiermee heb ik gewoon weer een kaartje voor volgend jaar. Hoef ik tenminste niet meer van tevoren te stressen of ik wel een ticket kan scoren."

Sommigen weten nog niet of het festival, podium of theater met een alternatieve datum komt en wachten dus nog even voor ze een besluit nemen.

info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek (pdf), gehouden van 18 tot en met 24 mei 2020, deden 1694 deelnemers met een of meer kaartjes voor een festival en/of voorstelling mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.