De huurmarkt zit volledig vast, vooral in het middensegment, dus voor de mensen met een middeninkomen. Een oplossing hiervoor zou en wooncoörperatie kunnen zijn. Dan wordt je in feite je eigen huurbaas.
Deze woonvorm komt, ondanks dat alle wettelijke mogelijkheden er zijn, maar moeilijk van de grond. Dat ligt vooral aan de houding van de woningbouwverenigingen zegt Tineke Lupi van Platform 31, die dit soort projecten begeleidt.
"De woningbouwverenigingen zouden een te hoge prijs vragen voor hun vastgoed. Daardoor zou het niet mogelijk zijn om panden aan te kopen voor de groepen die graag hun eigen huurbaas willen worden."
Hoe werk het?
Huurders vormen een vereniging, ookwel wooncoörperatie genoemd. Deze vereniging koopt een pand aan en verhuurt dit vervolgens aan de leden. De huurders zijn dus zelf de baas en in een democratisch proces worden dan besluiten genomen.
Voordeel van je eigen huurbaas zijn is dat je wat meer zeggenschap hebt over je eigen woning. Zo worden kleine verbouwingen gemakkelijker. Vaak is het ook een manier om huren betaalbaar te houden.
Soms moeten traditionele woningbouwverenigingen namelijk verplicht vastgoed verkopen. Als die panden naar investeerders of projectontwikkelaars gaan verdwijnt er een betaalbare huurvorm. Zo'n investeerder maakt van de panden vaak huur- of koopappartementen in het duurste segment.
Met zo'n vereniging kunnen de huurders er dus in blijven wonen en blijft de huurwoning betaalbaar. Toch lukt het niet vaak. Dat komt natuurlijk doordat de traditionele woningbouwvereniging graag de hoofdprijs vangt voor het vastgoed.
Dat gebeurde ook in de Derde Oosterparkstraat in Amsterdam. Daar wilde een groep huurders zo'n 60 woningen kopen, maar gingen de woningen uiteindelijk naar een investeerder die bereid was om 6 miljoen meer te betalen.
Luister hier naar de reportage die Harm van Atteveld maakte in Amsterdam.
Succes in Den Haag?
In Den Haag kwam het begin deze maand toch tot een succes. Daar is de Roggeveenstraat verkocht aan een groep huurders. In de uitzending van Radio EenVandaag vertelt Hanno van Meghelen hoe dat gaat.
Hoe koop je nou een hele straat en welke haken en ogen kom je tegen? En wordt het dan meteen een hele hippie-achtige bedoening of hebben ze in de Roggeveenstraat voornamelijk zakelijke afspraken gemaakt?
Voor Hanno is het vooral belangrijk dat de diversiteit van de straat kan blijven bestaan. "En dan heb ik het niet alleen over culturele diversiteit, maar ook verschillende leeftijden, economische en medische achtergronden. Als wij de straat niet hadden kunnen kopen, was het gesloopt en waren er allemaal nieuwe eensgezinswoningen voor in de plaats gekomen. Dan hadden we allemaal jonge gezinnen in de straat gehad, nu blijft het lekker divers."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.