Het aantal werkende senioren neemt toe. Een deel werkt door omdat het financieel nodig is, maar het gros werkt door, omdat ze niet anders zouden willen. "Zij hebben plezier in hun werk en willen zich niet thuis gaan zitten vervelen", zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg.

Het gaat niet alleen om zestigers en zeventigers, maar ook tachtigplussers en zelfs een enkele negentiger werkt nog gewoon. Door de stijgende levensverwachting zijn er steeds meer vitale ouderen die graag mee willen blijven draaien in de maatschappij. "Vijftien procent van de oudere werkenden hebben zich voorgenomen om door te werken na de pensioengerechtigde leeftijd", aldus Wilthagen.

audio-play
Ton Wilthagen en Menno Meijer vertellen over werkende senioren op NPO Radio 1​​

Meer mannen dan vrouwen

Menno Meijer, directeur van Rvaring, een uitzendbureau voor ouderen, herkent dit beeld. Ook hij ziet een toename van 65-plussers die door willen of moeten werken. "Wij zien vaak hoogopgeleiden die na hun pensioen invulling in hun leven missen." Meijer ziet dit vaker bij mannen dan bij vrouwen. "Vrouwen hebben het vaak beter geregeld. Zij hebben hobby’s, een groter sociaal netwerk. Mannen vallen vaker in een gat."

Schaamte om financiële noodzaak

Ook ouderen voor wie het financieel nodig is, komen naar het uitzendbureau van Meijer. "Maar dat vertellen ze vaak later pas. Er heerst daar toch nog wat schaamte."

Volgens Meijer nemen werkgevers traditioneel nog steeds liever jongeren dan ouderen aan.  Toch ziet hij steeds vaker dat studentenbanen door 65 plussers worden ingevuld. "Ouderen zijn betrouwbaar, flexibel, beleefd en komen op tijd. Dat zien werkgevers ook steeds vaker in."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.