"Ik snap het, maar ik begrijp het niet", zo reageert Jacco Eltingh op de aankondiging van Naomi Osaka om geen media te woord te staan bij Roland Garros. De nummer twee van de wereld vindt persconferenties mentaal te zwaar, zeker na verlies.

"Ik vind het vreemd om eerlijk te zijn", zegt Eltingh die zelf ook veel persconferenties deed. "Je moet toch weten waar je inkomsten vandaan komen. Ik snap wel dat het lastig voor Osaka is. Je ziet dat ze de persconferenties moeilijk vindt, maar het helpt wel het evenement mogelijk te maken."

Geld binnenbrengen

Hij weet als geen ander hoe het eraan toe gaat op die persconferenties. Samen met Paul Haarhuis won hij zes grand-slamtitels en twee wereldkampioenschappen. "Voor mij hoorde het er gewoon bij."

Eltingh, tegenwoordig technisch directeur bij de KNLTB, zegt dat het doel van de persconferenties uiteindelijk is om geld te verdienen voor de sport. "Je genereert aandacht en vergroot de betrokkenheid van de fans. Kijkers horen van jou waarom dingen wel of niet goed lopen in de interviews na de wedstrijd. Zo wordt de betrokkenheid van de fans vergroot."

Ze verdient veel

De oud-tennisser wijst erop dat Osaka (23) de meest verdienende vrouwelijke atleet ooit is. In 2019 verdiende ze ruim 37 miljoen dollar. "Dat verdient ze vanwege haar prestaties, maar ook omdat er een werkplek is voor haar, dus dat er toernooien zijn waar ze kan spelen."

Als spelers na de wedstrijd geen persconferentie doen, kunnen ze een boete verwachten. "Die liggen zo tussen de 5.000 en 15.000 euro", vertelt Eltingh. "Die zijn er omdat de persconferenties verplicht zijn voor promotie van de sport." Hoe hoger je staat op de ranglijst, hoe hoger de boete.

Jacco Elthing (rechts) in 2011

Osaka hoopt op donatie

Eltingh vindt de boetes goed en heeft als sportbestuurder de boetes zelf mede geïnitieerd. "Omdat je ook moet weten waar je inkomsten vandaan komen." Osaka hoopt dat het geld van de boete naar een organisatie gaat voor mensen met psychische problemen.

Maar Eltingh denkt niet dat dat gaat gebeuren. "Die donatie kan ze altijd nog doen, en misschien doet ze dat al wel. Ik denk vooral dat ze begrip wil voor haar eigen situatie en daarom een andere wending probeert te geven aan het verhaal. Ik bagatelliseer het niet, maar hoe zwaar kan het beantwoorden van een paar laste vragen zijn, ten opzichte van een 3 uur durende strijd op de tennisbaan?"

Provocerende vragen

Eltingh verloor zelf ook weleens en vond het dan ook niet leuk om een persconferentie te moeten doen. "Maar je verdient er wel je brood mee in deze sport. Elke dag zes uur trainen vind je misschien ook niet altijd leuk." Er waren dan ook wel botte horken bij, die het verlies er soms extra inpeperde. "Er zijn ook mensen die provocerend zijn en die hopen dat ze door een scherpe opmerking, een scherp of gefrustreerd antwoord terugkrijgen, wat dan weer een kop kan zijn. Het is dan vaak niet eens een vraag, maar een mening waarop je moet reageren. Dat is irritant."

Het ergste moment in een persconferentie voor Eltingh kwam van een Nederlandse journalist na een verloren wedstrijd op de Australian Open. "Hij beschuldigde mij ervan dat ik een slap handje had gegeven na de wedstrijd en dat ik de andere kant op keek. Daar heeft die persoon mij ontzettend mee geraakt, omdat ik juist respect heb voor de sport en voor anderen."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.